Руският президент Владимир Путин назначи заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков за свой официален представител при обсъжданията в парламента, посветени на възможното денонсиране от Русия на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

"Да бъде назначен заместник-министърът на външните работи на Руската федерация (РФ) Сергей Алексеевич Рябков за официален представител на президента на РФ при разглеждането от двете камари на Федералното събрание на РФ на въпроса за денонсирането от РФ на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, подписан на 19 ноември 1990 г. в Париж", се казва в публикуваното разпореждане на Путин.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа въвежда ограничения за броя на тежките оръжия, които могат да бъдат разполагани на европейския континент, отбелязва ДПА. Под "тежки оръжия" се разбира танкове, бойни машини на пехотата, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери.

Документът предлага еднакви ограничения за държавите-членки на НАТО и на Варшавския договор. 

Русия подписва договора през 1990 г., а 9 години по-късно има адаптиран вариант, ратифициран само от 4 държави, сред които и Русия, въпреки, че е подписан от 30 страни.

През 2007 г. Москва преустановява изпълнението на повечето си задължения по него с мотива, че държавите от НАТО трябва да започнат да изпълняват заложеното в него.

От 2015 г. руски представители не участват в срещите на съвещателната група по договора.