Руският президент Владимир Путин e посетил в четвъртък щаба на руската армия в Ростов на Дон, откъдето руски генерали ръководят "специалната военна операция", както РФ нарича войната си срещу Украйна.

Както съобщават руските агенции и Ройтерс, позовавайки се на прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов е докладвал на руския президент за състоянието на "специалната военна операция" и състоянието на Северния военен окръг, съобщи ТАСС.

От публикуваните кадри става ясно, че Путин е пристигнал в Ростов на Дон по тъмно, вечерта. Преди това посещението му в Перм приключи около 18:00 часа московско време. От самолета той се качва на кола, с която стигна до централата.

На място държавният глава е посрещнат от Герасимов, който докладва, че сборната група войски решава проблемите, в съответствие с плана на СВО - както РФ нарича войната в Украйна. Путин изслушва доклада, чието съдържание не се съобщава. 

Напускайки щаба, той поръчва на Герасимов да предаде поздрави на войниците и командирите. 

Според Песков, руският президент е провел и други разговори с представители на висшето ръководство на Министерството на отбраната.

Снимка: Скрийн Телеграм

Агенция ТАСС припомня, че Путин посещава централата в Ростов за четвърти път: преди това, според официалната информация, той е летял до Ростов през декември 2022 г., както и през март и август тази година. 

Руският президент заяви тази седмица, че контранастъплението на украинските сили "е претърпяло пълен провал" и западните поддръжници на Украйна сега са по-малко войнствени от преди, припомня Ройтерс. Путин обаче отбеляза в това изявление, че преговори с Украйна са възможни само ако бъде отменен указът на президента Володимир Зеленски, който забранява преговори с Москва.

Снимка: Скрийн Телеграм

Висши украински военни съобщиха вчера, че техните бойци се подготвят за нова руска атака срещу разрушения до голяма степен град Авдеевка, докато в контранастъплението им на юг е постигнат напредък.