Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обяви, че е предложил на американския си колега създаването на съвместна антитерористична работна група.

"Ще бъде полезно контактите по линиите на спецслужбите да бъда на системна основа. Напомних на президента на САЩ за предложението за създаването на антитерористична работна група", заяви Путин след преговорите с лидера на Белия дом в Хелзинки днес, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". 

"Преговорите с президента на САЩ г-н Доналд Тръмп преминаха в откровена и делова атмосфера. Смятам ги за много успешни и полезни", добави Путин на съвместната пресконференция след края на срещата.

По думите му Русия и САЩ трябва да поемат лидерството за установяването на мир в Сирия и за хуманитарното сътрудничество в тази страна. Той отбеляза също, че Москва е заинтересована от това при разрешаването на сирийския конфликт да бъдат отчетени интересите на Израел.

От своя страна Тръмп заяви, че срещата с руския му колега е само началото на продължителен процес. Освен това, той е уверен, че Путин и Русия са готови да работят заедно със САЩ над решението на ядрения въпрос със Северна Корея. 

Тръмп заяви още, че Путин е "конкурент" и то "много добър конкурент", в отговор на въпрос за коментарите си за "Северен поток 2", срещу който се обяви, предаде американският телевизионен канал Fox News.

Думите на Тръмп бяха в отговор на въпроса на руски журналист дали идеята му САЩ да снабдяват европейски страни със свой втечнен природен газ ще ги направят по-малко зависими от Москва.

"Не знам дали решението за изграждане на тръбопровода е полезно или не за Германия, но то си е нейно. Ще конкурираме тръбопроводите с продажбата на втечнен природен газ. Обсъдих въпроса с Ангела Меркел с доста твърд тон. Имаме много източници в САЩ. Сега сме съвсем друга страна в сравение с това, което беше преди. Ще бъдем много силни конкуренти", увери американският държавен глава.

Путин пък добави, че като най-голямата нефтогазова държава Русия би могла да работи по регулирането на международните цени не петрола.

"Не сме заинтересовани нито от прекаленото падане на цените, нито от прекалено високите цени. Иаме за какво да поговорим", каза руският президент.

Президентът на САЩ каза още, че Германия е "под тоталния контрол" на Русия заради предвидения газопровод.

Отношенията между Москва и Вашингтон никога не са били по-лоши, отколкото в момента, но ситуацията се е променила след състоялата се руско-американска среща на върха в Хелзинки, изрази увереността си Тръмп.

"Даже по време на напрегнатия период на Студената война, когато светът бе много по-различен, отколкото е сега, САЩ и Русия бяха в състояние да поддържат стабилен диалог. Но нашите отношения никога не са били по-лоши, отколкото в момента. Това се промени преди около четири часа (преди срещата на върха), убеден съм в това", заяви той.

Според него дипломацията и съвместната работа са за предпочитане пред конфликтите и враждебното отношение, продуктивният диалог е добър не само за САЩ и Русия, но е добър и за целия свят.

Тръмп определи диалога с Путин като "изключително продуктивен". И добави, че представителите на Съвета за сигурност на Русия и Съвета за национална сигурност на САЩ скоро ще проведат среща в развитие на срещата на върха в Хелзинки.

Финландия е готова при необходимост да организира нова руско-американска среща на върха, каза днес външният министър на страната Тимо Сойни, цитиран от ТАСС.

"Ние можем добре да организираме такива мероприятия, - каза той. - Гордея се със своите подчинени, че успяхме за две седмици да подготвим всичко", каза той след приключването на срещата между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки днес.

Късно тази вечер Тръмп отпътува от Финландия, съобщи местната полиция в Туитър. Посочва се обаче, че ограниченията в движението по улиците все още не са премахнати "заради продължаващото пребиваване на други гости в страната".