Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е "не само доволен, но и изненадан" от резултатите от референдумите, съобщи РИА Новости.

"Честно казано, бях не само доволен, но и изненадан от резултатите от референдума. В крайна сметка хората са живели и продължават да живеят в такива трудни условия - и да има такъв резултат. Мога да ви уверя, че мисля, че и наблюдателите бяха убедени в това: нямаше никакво желание да се променя, заличава или добавя нещо. Ние решихме и аз реших: ще го направим така, както искат хората", каза Путин, цитиран от агенцията.

Владимир Путин също така заяви, че неонацистките идеи са навсякъде, но никоя страна не ги възвеличава, освен Украйна

"Винаги, и въпреки днешната трагедия, сме изпитвали огромно уважение към украинския народ и украинската култура, украинския език, литература и т.н. Никога не сме допускали нищо подобно на това, което се допуска в Украйна по отношение на руската култура и руския език. От своя страна ние ще поемем по друг път: ще уважаваме всичко украинско...

Може би днес този конфликт нямаше да го има, ако някои сили в Украйна и на Запад не се опитваха да поправят историята и да я разкъсат, ако не се възхваляваха тези, които са сътрудничили на Хитлер, на нацистите, ако нямаше желание да се възроди този неонацизъм на нашите исторически територии. Не познавам нито една страна, освен днешна Украйна, в която те да са поставени в категорията на националните герои", каза руският президент.

Русия очаква обстановката в Донбас и в другите контролирани от нея територии да се стабилизира и спокойно да може да развива тези региони, каза Путин.

"Разбира се, очакваме ситуацията да бъде стабилизирана, ще можем спокойно да развиваме тези територии, помагайки ви да укрепите страната като цяло. На вас и всички хора в тези територии, които в продължение на дълги години заедно с вас търпяха лишения и в сърцето си се стремяха да се присъединят към Русия - дълбок поклон", каза той.

Четири нови области днес влязоха де юре в състава на Русия и страната стана по-голяма, а това е много важно, заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Той припомни, че президентът Владимир Путин е подписал конституционните закони за приемане в състава на Русия на новите територии - Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), а също Херсонска и Запорожка област.

Завършването на юридическите процедури по анексирането на въпросните територии настъпва в момент, в който 18 процента от тях бяха отвоювани в хода на украинската контраофанзива, отбелязва Ройтерс.

Запитан дали няма противоречие между обещанието, дадено на населението в тези територии, че сега те са "с Русия завинаги", и потвърденото от министерството на отбраната изтегляне на руските военни от редица селища в тези райони, Песков отговори: "Няма каквото и да било противоречие. Те ще бъдат с Русия завинаги, ще бъдат възвърнати".

Формулировката на законите не дава ясна представа за точните граници на анексираните територии, за които претендира Москва, като Песков също отказа да даде повече яснота по въпроса, допълва Ройтерс.

"Още веднъж повтарям: определени територии ще бъдат върнати и ще продължим да се съветваме с тази част от населението, която изразява желание да живее с Русия", каза Песков.

Днес руският външен министър Сергей Лавров също коментира темата по време на заседание на Държавната дума (долната камара на руския парламент), предаде ТАСС. По думите му присъединяването на ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област към Русия е "логично продължение на обединяването на руските земи, започнало през 2014 г. с връщането на Република Крим и град Севастопол".

На днешния си брифинг Песков отговори и на въпрос относно изказването на Пентагона, че предоставените на Украйна мобилни реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" могат да бъдат използвани за удари срещу цели в Крим.

Вчера заместник-помощничката на американския министър на отбраната по въпросите за Русия, Украйна и Евразия Лора Купър заяви, че САЩ смятат, че предоставените от тях системи "Хаймарс", както и боеприпасите към тях, позволяват на украинската армия да поразява цели, сред които и Крим.

"Подобни изказвания и пряко, и косвено отново потвърждават непосредствената въвлеченост на САЩ в този конфликт, което създава изключително опасна ситуация", каза говорителят на Кремъл.

Песков коментира и темата за взривовете по газопроводите "Северен поток", като подчерта, че Русия "задължително" трябва да участва в разследванията по случая.

Операторите на двата газопровода Германия и Русия казаха, че не могат да инспектират повредените участъци поради ограниченията, наложени от датските и шведските власти, отбелязва Ройтерс.