Владимир Путин не е доволен от работата на "Роскосмос". Това става ясно след негова видео среща с участници във всеруското състезание "Голяма промяна", съобщава агенция REGNUM.

Путин не е доволен как ръководството на държавната корпорация развива редица космически проекти.

Според него на "Роскосмос" е възложено да подготви редица нови програми, насочени към разработване на ракети от свръхтежки класови комплекси и създаване на космическа група в рамките на проекта "Сфера".

"Въпреки това, както виждам, предоставената информация показва, че тези програми не са одобрени досега", казва Путин.

Президентът иска тези въпроси да бъдат решени възможно най-бързо, а също така той е недоволен от темповете на ревизия на бюджета в държавната корпорация.

"Тази работа трябва да бъде извършена възможно най-скоро, включително незабавно определяне на необходимите бюджетни средства за тези програми", каза Путин.

Освен това държавният глава напомни на организацията за необходимостта от формиране на съгласувана позиция относно финансирането на космическата програма за 2016-2025 г.

През април тази година ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин говори за поставената от Владимир Путин задача за програма за покоряването на планети.

Рогозин разкри тогава, че руският президент е подписал нов план на Основите на държавната политика в областта на космическите дейности.

В посланието си ръководителят на държавната корпорация обясни, че не само технологиите, но и хората са важни за създаването на нови ракети-носители и пилотирани кораби.