Руското министерство на отбраната обяви днес, че е започнала внезапна проверка на войските и флота по поръчение на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин, съобщиха ТАСС и ДПА.

По думите на министъра на отбраната Сергей Шойгу проверката цели да се оцени способността на въоръжените сили да обезпечат военна сигурност в югозападна Русия, където "остава сериозна заплаха от терористичен характер".

Внезапната проверка, която ще продължи до 21 юли, представлява също подготовка за стратегическите командно-щабни учения "Кавказ 2020" през септември.

ТАСС уточнява, че проверката с участието на близо 150 хиляди военнослужещи, над 26 хиляди единици бойна техника, 414 летателни апарата, 106 бойни и спомагателни кораба е в Южния и Западния военен окръг. Тя обхваща също Въздушнодесантните войски и морската пехота от Северния и Тихоокеанския флот. В хода на проверката ще има 56 учения на тактическо равнище върху 35 полигона и учебни полета и 17 морски полигона в Черно и Каспийско море.

Ръководството на подготовката на обединенията, съединенията и воинските части за изпълнение на учебно-бойните задачи ще се изпълнява от главнокомандващите видовете въоръжени сили, от командващия на Въздушнодесантните войски и ръководителите на централните органи на военното управление, отбеляза ТАСС, цитирана от БТА.