Лидерът на Руската федерация също призова международната общност да не съди Тръмп, че е взел решение оттегли Съединените американски щати от основополагащото Парижко споразумение за климата, предава AFP, цитирана от Фокус.

Не трябва да вдигате шум за това, а трябва да създадете условията за съвместна работа“, заяви Путин и добави, че той самият „няма да съди“ американския си колега за решението му.

Русия ще ратифицира Парижкото споразумение за климата до 2020 г. независимо от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да напусне договора, заяви прессекретарят на руското Министерство на природните ресурси Николай Гудков.

Освен това министърът на природните ресурси и екологията Сергей Донской подчерта, че оттеглянето на САЩ ще навреди на имиджа на страната като лидер в сферата на опазването на климата.

Според експерти климатът може да стане причина за разрив между Вашингтон и Брюксел, който активно насърчава реализирането на споразумението.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира в „Туитър“, че оттеглянето на Вашингтон от сделката е „наистина грешно решение“.

Много други европейски лидери, като Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Тереза Мей и дори Виктор Орбан изразиха разочарованието си от решението на Тръмп.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За климатичните промени и величието

Кой ще спечели от решението на Тръмп за климата > > >