Президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп проведоха разговори на четири очи в Готическата зала на президентския дворец в Хелзинки при закрити врата, без присъствието на медии, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Срещата е продължила два часа и 10 минути вместо планираните час и половина.

Очаква се тази среща на четири очи да бъде последвана от американско-руски преговори в разширен състав с участието на двете делегации.

Първата среща между Тръмп и Путин в Хамбург също продължи повече от планираното - два часа и 15 минути вместо 40 минути, припомня Интерфакс.

От членовете на делегациите преди срещата в залата беше само съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.

Президентите на Русия и САЩ започнаха преговорите с размяна на кратки приветствия. Путин пръв започна разговора с Тръмп, но в присъствието на медиите каза само няколко думи, отбелязвайки, че се радва да се срещне с Тръмп и възнамерява да обсъди с него руско-американските отношения и световните проблеми. Неговият събеседник също заяви, че е готов да обсъди широк кръг от въпроси - от търговията и военното сътрудничество до отношенията с Китай и натрупалите се за Русия и САЩ проблеми. Тръмп потвърди плана за протичане на срещата - първо на четири очи между него и Путин, после с участието на членовете на делегациите.

В откритата за медиите протоколна част от преговорите двамата лидери казаха точно това, което искаха да кажат, въпреки опитите на журналистите да им зададат въпроси в самото начало на срещата в разрез с установената практика. В началото на разговорите президентите не се ръкуваха, тъй като се срещнаха и си стиснаха ръцете в друга зала при традиционната церемония за общи снимки, но след кратките изявления Тръмп все пак протегна ръка и Путин я стисна.

Телевизия Си Ен Ен цитира неназован американски правителствен служител, според когото Тръмп е поискал разговор на четири очи с Путин в началото на срещата, за да избегне изтичане на информация, да не позволи на своите съветници да се намесват в обсъжданията, а също да си състави собствено мнение за руския президент и да изгради лични отношения, посочва ТАСС.

Американският президент Доналд Тръмп поздрави руския президент Владимир Путин за успешното домакинство на Световното първенство по футбол, предадоха световните агенции.

"Първо бих искал да ви поздравя за наистина великолепното Световно първенство, едно от най-добрите, както ми казват. А също за това, че вашият отбор се представи толкова добре", каза Тръмп в началото на срещата си с Путин в Хелзинки.

"Аз гледах доста от него, целия финален мач, гледах полуфиналите, това бяха много зрелищни игри", заяви още той.

Според него разбирателството с Русия би било "добро нещо, а не лошо".

"Най-важното е, че има много добри неща, за които да разговаряме. Наистина мисля, че светът иска да се разбираме", допълни Тръмп.

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин завършиха откритата част на преговорите в тесен състав помежду си, предава РИА Новости.

В кратките си встъпителни думи, Путин заяви, че е дошло времето да се поговори подробно за двустранните отношения между страните и международните проблеми.

Доналд Тръмп, от своя страна, изрази увереност, че САЩ и Русия имат шанс да изградят добри отношения помежду си, от което е заинтересован целия свят и заяви, че има намерение да обсъди с руския държавен глава въпроси около ядрените потенциали на Москва и Вашингтон.

Снимка: AP/БТА

"Говорихме по телефона и се срещахме няколко пъти на площадката на различни международни мероприятия. Най-накрая дойде времето да поговорим подробно за нашите двустранни отношения и за различни "болни места" по света. Те са достатъчно много, за да обърнем внимание на това", заяви Путин.

От своя страна Тръмп отбеляза, че целия свят е заинтересован от добрите отношения между Москва и Вашингтон.

"Нашите две страни имат голяма възможност да изгладят взаимоотношенията си. В продължение на няколко години", заяви американският държавен глава.

Президентът на САЩ съобщи, че би искал да поговори с Путин за търговия, контрола върху ядреното въоръжение, военни въпроси и Китай.

Срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп започна с беседа очи в очи в присъствието единствено на преводачите на двамата лидери.

Това са първите пълномащабни преговори между двамата извън двата разговора на многостранни срещи на високо равнище, предава ТАСС. След личната беседа към лидерите ще се присъединят участниците в делегациите.

На полето на срещата на върха ще се срещнат министрите на външните работи на Русия и САЩ Сергей Лавров и Майк Помпео. Самите президенти ще докладват за резултатите от срещата на съвместна пресконференция.

Междувременно Путин закъсня за срещата с половин час.