Руският президент Владимир Путин и лидерът на САЩ Доналд Тръмп в последния си телефонен разговор са обсъждали възможността Виена да е един от градовете, в които да се състои двустранната им среща. Това съобщи пред журналисти Дмитрий Песков, говорителят на Путин, предаде ТАСС. Никакви конкретни договорки обаче още няма, посочи той.

В разговора си Путин и Тръмп са обсъждали необходимостта от руско-американска среща, говорили са за различни градове, включително Виена, каза говорителят.

Помолен да уточни дали евентуална среща във Виена е била обсъждана по време на неотдавнашните разговори в австрийската столица на Путин с канцлера Себастиан Курц, Песков каза, че Виена е била спомената, но добави, че този въпрос е тема на руско-американски разговори.

Нещо повече, в. "Уолстрийт джърнъл" писа, че Владимир Путин е помолил канцлера на Австрия да организира среща между него и Доналд Тръмп във Виена. Това вестникът писа, като се позовава на високопоставен европейски представител.

Австрия дори вече била съобщила на САЩ готовността си да бъде домакин на срещата на върха между Тръмп и Путин.

Миналия месец Путин каза, че в момента не са работи по предложението за среща на високо равнище Русия - САЩ, тъй като има проблеми. През март Тръмп каза, че двамата лидери ще се срещнат скоро, но оттогава и без това трудните отношенията между двете страни се влошиха още повече заради конфликта в Сирия и отравянето във Великобритания на бивш руски шпионин, отбелязва Ройтерс.

На срещата на Г-7, която се провежда в Канада, Тръмп е настоял Русия да се върне в клуба, преди наричал се Г-8. Русия изпадна от него след анексията на Крим през 2014 г.

Вчера първоначално позицията на Тръмп бе подкрепена от новия италиански премиер Джузепе Конте. Впоследствие обаче европейските страни в Г-7, вкл. Италия, излязоха с единна позиция, че е рано Русия да се връща в този клуб.

Междувременно Песков заяви, че Русия в момента акцентира на други формати, като изтъкна Г-20. Изявлението той направи в Китай, където днес започва срещата на върха на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Самият Владимир Путин каза, че се надява отношенията на Москва с Вашингтон да се подобрят, но добави, че топката е в полето на САЩ, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

В интервю за телевизия Росия-1 Путин каза, че президентът Доналд Тръмп изпълнява обещанията, които е дал по време на предизборната си кампания, и че едно от тях е било да подобри руско-американските отношения.

"Надявам се, че и това ще стане, във всеки случай ние сме готови, топката според мен е в полето на американците, в американската част от игрището", подчерта Путин.

Той заяви, че Москва "е готова да развива и задълбочава, да нормализира отношенията си със САЩ" и добави, че "инструментите може да са различни - включително лични срещи (на лидерите)".