Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън приключиха преговорите си в тесен формат в Женева, предадоха световните агенции, като цитираха прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков.

Двете делегации се срещнаха първо в тесен състав, в който влизаха двамата президенти и външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън, посочва Асошиейтед прес.

По план за срещата в тесен формат беше предвиден час и 15 минути, но тя продължи почти два часа.

В началото на срещата Путин изрази надежда преговорите с американския му колега да бъдат продуктивни. Той благодари на Байдън за инициативата за срещата. Американският лидер заяви, че очаква да обсъдят сферите на потенциално сътрудничество и разногласия. Той също така подчерта, че "винаги е по-добре да има срещи лице в лице".

Преди началото на преговорите в тесен кръг обаче в библиотеката на вилата бяха пуснати журналисти за протоколни снимки и участниците в срещата направиха няколко коментара. После размениха още две-три думи, когато репортерите вече напускаха стаята, отбелязва ТАСС.

Асошиейтед прес съобщава, че тогава е имало необичайна блъсканица и викове сред групите на руските и американските журналисти и тази на служителите по сигурността. Организаторите на днешната среща на върха отвориха залата на срещата между двамата лидери за представители на пресата за няколко минути, давайки им възможност за снимки и за въпроси преди началото на разговорите. Но руските и американските служители по сигурността и цивилни служители първоначално блокираха журналистите при опита им да влязат вътре. След това имаше няколко минути на хаос в самата зала за разговори.

Американски журналисти разказаха как руски служители по сигурността и руски представители на медиите са ги сграбчили за ръцете и дрехите в опит да ги изтласкат. Американските журналисти се опитали да си проправят път вътре в залата, а един журналист бил съборен на земята. Преди нещата да се успокоят, хора от множеството крещели, че са били смакчани в мелето.

Байдън и Путин отначало стояли неловко пред журналистите. Но след това започнали да наблюдават случващото се и на моменти се смеели на суматохата, съобщи АП.

Агенцията посочва също, че Белият дом е уточнил, че кимването на президента Байдън в отговор на журналистически въпрос дали има доверие на президента Путин, не е било потвърдителен отговор. Директорката по комуникациите Кейт Бедингфийлд каза по-късно, че е имало хаотично скупчване и безпорядък, а журналистите са се надвиквали. Бедингфийлд беше категорична, че кимването на Байдън не е било отговор на никакъв въпрос, когато са го попитали дали има доверие на Путин. Тя каза, че Байдън "кимнал в знак на признателност към журналистите като цяло", предаде АП.

Освен Путин и Байдън в библиотеката на преговорите в тесен кръг присъстваха и руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, както и преводачи.

За днес са предвидени още две заседания на двете делегации. В тях ще се включат и преводачи и съветници.

От американска страна делегациите в разширен състав ще включват Блинкън, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, заместник държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, посланика на САЩ в Русия Джон Съливан и експертите по Русия в Съвета за национална сигурност Ерик Грийн и Стергос Калудис.

От руска страна делегацията ще включва Лавров, външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков, заместника на Лавров Сергей Рябков, началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов, руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, както и специалните пратеници на Кремъл за Украйна и Сирия, а също и Песков.

Срещата се предвижда да продължи общо пет часа, преди всеки от лидерите да даде пресконференция.