Срещата на върха между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Джо Байдън ще бъде на 16 юни в Женева. Швейцарският град бе предпочетен сред няколкото предложения от различни страни, след като на 12 април Джо Байдън предложи на Владимир Путин среща на върха на територията на неутрална държава.

 "В съответствие с постигнатото споразумение президентът на Руската федерация Владимир Путин ще проведе разговори с президента на Съединените американски щати Джоузеф Байдън в Женева на 16 юни", съобщиха от Кремъл, а от Белия дом също потвърдиха.

Това ще бъде първата среща между двама лидери от идването на власт на Байдън. Пътуването до Женева ще бъде и първата задгранична визита на руския лидер от януари 2020 г. насам, когато той посети Израел и палестинските територии, пояснява Кремъл.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че подробностите за преговорите тепърва трябва да бъдат съгласувани, но уточни, че двамата държавни глави ще обсъдят двустранните връзки, проблемите, свързани със стратегическата ядрена стабилност и други въпроси, включително и сътрудничеството в борбата срещу коронавируса и регионалните конфликти.

Срещата между двамата лидери ще се проведе в момент на силни напрежения между Вашингтон и Москва на фона на размяна на санкции и обвинения. Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че ще бъдат обсъдени цял спектър от въпроси в момент, в който американската администрация се стреми да възстанови предсказуемостта и стабилността в отношенията между САЩ и Русия.

Срещата ще се състои в края на първата европейска обиколка на американски президент, откакто е встъпил в длъжност през януари. Очаква се Джо Байдън да бъде в средата на юни в Европа за участие в срещите на върха на Г-7 и НАТО във Великобритания и Брюксел.

По-рано този месец Ройтерс отбеляза, че двете страни намаляват очакванията си за пробиви по време предстоящата среща на върха и че не са в настроение за отстъпки по разногласията си.

Байдън е заявявал по-рано, че иска Путин да престане да се опитва да влияе на изборите в САЩ, да спре кибератаките от Русия по американските информационни системи, да престане да заплашва суверенитета на Украйна и да освободи критика на Кремъл Алексей Навални. Русия отрича да се бърка в изборите в САЩ, да е отговорна за кибератаки и да е отравяла с нервнопаралитичен агент Навални.

Белият дом днес не каза, че американският лидер ще се стреми към рестартиране на отношенията с руския си колега. Понятието "рестартиране" често пъти бе използвано от бившите президенти на САЩ по време на опитите им да подобрят отношенията си с Русия.

Американски представители възприемат предстоящата среща на върха като възможност да се отклонят двустранните отношенията от онова, което те възприемат като раболепни инициативи и предложения на Доналд Тръмп към Путин. Руски представители пък смятат, че срещата ще е възможност да чуят директно от Байдън какви са неговите послания, досега възприемани като смесени.

Срещата идва в момент, в който Путин гледа на американския натиск по въпроса за Навални и на американската подкрепа за продемократичните активисти в Русия и Беларус като на нещо подобно на намеса във вътрешните дела. Русия освен това е недоволна от американските санкции, обявени на 15 април и включващи ограничения за руския суверенен дългов пазар с цел да бъде наказана Москва за намесата в американските избори миналата година, за кибератаките, за тормоза над Украйна и за други предполагаеми злонамерени действия, които самата Русия отрича да върши. Американското правителство постави в черен списък руски компании, изгони руски дипломати и забрани на американски банки да купуват облигации по руския суверен дълг от Руската централна банка, от финансовото министерство и от руския национален инвестиционен фонд.

Друга тема на срещата на върха между Байдън и Путин може да бъде отклоняването на самолет от Атина за Вилнюс към Минск заради невярно твърдение за бомба, след което намиращ се на борда беларуски журналист беше арестуван. Русия отрича твърденията, че четирима руски граждани са слезли от самолета в Минск, което поражда подозрения за руска намеса в този инцидент.