Руският президент Владимир Путин, който днес пристигна на посещение в Дамаск, посети християнската катедрала "Пресвета Дева Мария", предаде сирийската агенция САНА, цитирана от ТАСС.

Путин и руската делегация бяха придружавани от президента на Сирия Башар ал Асад и патриарха на Антиохия и целия Изток Иоан Десети. По случай православното Рождество Христово руският лидер подари на патриарха икона на Богородица, зографисана в Русия.

Смята се, че катедралата "Пресвета Дева Мария" е най-старият православен храм в Сирия.

Преди това Путин и Асад посетиха Голямата джамия в Дамаск, известна като Джамията на Омаядите, една от най-старите и най-големите джамии в света, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Директорът на музея към джамията е показал на високия руски гост главата на Иоан Кръстител - светиня както за християни, така и за мюсюлмани. В памет на посещението си Путин е подарил на музея издание на Корана от XVII век.

Путин и водената от него военна делегация и Башар Асад в православния храм "Пресвета Дева Мария"

Снимка: AP/БТА

Посещението на Владимир Путин в Сирия не беше обявено предварително. От летището на Дамаск Путин отпътувал за командния пункт на руските въоръжени сили в Сирия, където се срещнал с Асад. Двамата изслушали военни доклади за ситуацията в различни сирийски региони, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.