Руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, че Русия е готова да разреши безпрепятствения износ на зърно от украинските пристанища в координация с Турция, предаде Ройтерс.

По време на разговора Путин е изтъкнал, че Русия може да изнася значителни обеми храни и торове, ако санкциите срещу страната бъдат вдигнати, сочат стенограми на разговора.

"По време на разговора акцент беше сложен върху осигуряването на безопасното плаване в Азовско и Черно море, след като бъдат премахнати пуснатите мини", посочва Кремъл. "Владимир Путин изтъкна готовността на Русия да улесни безпрепятствения морски превоз на стоки в координация с турските партньори. Това се отнася и за износа на зърно от украински пристанища".

Русия и Украйна заедно осигуряват около 29 на сто от износа на пшеница в света, главно през Черно море, както и на 80 на сто от слънчогледовото олио. Украйна е голям производител и на царевица.

Двамата - Путин и Ердоган, са разговаряли за резултатите от състоялото се наскоро посещение в Турция на руска делегация начело с вицепремиера Александър Новак, както и за състоянието на двустранното сътрудничество, главно в търговско-икономическата област, се казва в съобщението на Кремъл, цитирано от ТАСС.

Дирекцията по комуникации на турското президентство, цитирана от турските медии и световните агенции цитира казаното от Ердоган на Путин, че Турция е готова да организира среща между представители на Русия, Украйна и ООН в Истанбул. Турският лидер също така е посочил, че колкото е възможно по-скоро трябва да бъдат предприети стъпки за постигането на мир в Украйна, както и за премахването на негативните последици от войната.

Турският държавен глава изтъкна също, че Турция е готова да участва в механизъм за наблюдение в Украйна, ако Москва и Киев постигнат съгласие за това.