Руският президент Владимир Путин пристигна в имението "Чепе" на австрийската община Гамлиц като гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл и бизнесмена Волфганг Майлингер, предаде ТАСС, цитирайки австрийския телевизионен интернет канал ОЕ24.

Самолетът на Путин кацна на летището на град Грац, откъдето хеликоптер трябваше да го заведе до имението, където протича сватбената церемония. В последния момент обаче президентът предпочете да стигне дотам с автомобил, което наложи да бъде закрито шосето, водещо към Гамлиц.

Путин пристигна на сватбата с голям ескорт

Снимка: БТА

Путин пристига на сватбата на австрийската външна министърка

Снимка: БТА

Веднага след пристигането на брачното тържество той поднесе букет цветя на булката и сърдечно я поздрави. Освен това на мястото на празненството пристигна и руски казашки хор.

БТА

Според съобщения на австрийски и германски медии, позоваващи се на дипломатически източници, именно изпълнението на казашкия ансамбъл ще бъде сватбеният подарък на руския президент за младоженците.

На тържеството са дошли и други ВИП персони, сред които канцлерът (премиерът) на Австрия Себастиан Курц, вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, президентът на републиката Александър ван дер Белен, генералният секретар на базираната във Виена ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) Мухамед Баркиндо.

Щастливата булка, която предизвика политическа буря в Австрия

Снимка: БТА

Щастливите младоженци

Снимки: БТА

"Горчиво" за щастливите младоженци

Снимка: БТА

Сватбата на австрийската външна министърка

Снимки: БТА

Външната министърка получава поздравления от канцлера Себастиян Курц

Снимки: БТА

вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от дясната Партия на свободата на сватбата

Снимка: БТА

 

Напускайки имението "Чепе", преди да седне в лимузината, Путин се разписа върху сватбения автомобил на младоженците и извика "Горчиво!"

Той отпътува обратно за летището, откъдето още тази вечер ще отлети за Берлин за преговори с германската канцлерка Ангела Меркел. Те ще се състоят в нейната резиденция край столицата. Очаква се те да разискват конфликта в Украйна, газопровода Северен поток-2 и гражданската война в Сирия, съобщи говорител на германското правителство.

Това е първата двустранна среща на двамата лидери в Германия след анексията на Крим от Русия през 2014 г., отбелязва ДПА.  Срещата ще даде възможност на двамата лидери да подобрят отношенията, изправени пред конфронтационната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Предишната среща на Меркел и Путин беше в руския град Сочи преди четири месеца. Двамата разговаряха за украинската криза и за започналия строеж на газопровод, свързващ Русия с Германия.

Украинското ръководство е против изграждането на газопровода Северен поток-2, защото според него то подкопава усилията на Европейския съюз да накара Русия да върна Крим и да се сложи край на проруския бунт в източна Украйна, отбелязва ДПА.

Тръмп каза миналия месец, че Германия "е изцяло под контрола на Русия" заради вноса на енергийни източници.