Руският президент Владимир Путин заяви, че 50 000 руски войници, призовани под знамената като част от кампанията за мобилизация, вече служат с бойни части в Украйна, съобщи Ройтерс.

Путин заяви, че 80 000 от мобилизираните са "в зоната на специалната военна операция", както Москва нарича войната в Украйна. Останалите от мобилизираните близо 320 000 души се намират в тренировъчни лагери в Русия и "все още не участват в боевете", добави той.

Руският президент поиска също властите на всички равнища да проявяват внимание към всички мобилизирани, независимо дали се намират на полигоните или в зоната на бойните действия, съобщи ТАСС.

През септември Путин обяви частична мобилизация, след като украинските сили си върнаха обширни територии, припомнят Ройтерс и БТА. Краят на мобилизацията приключи миналия месец, а миналата седмица руският президент обяви, че под знамената са били призовани 318 000 души.

След обявяването на мобилизацията стотици хиляди руснаци напуснаха страната си и в цяла Русия избухнаха антивоенни протести.

Москва опроверга твърденията на военни блогъри за тежки загуби на бригада на руската морска пехота в Украйна

Министерството на отбраната на Русия предприе необичайна стъпка, опровергавайки твърденията на руски военни блогъри, че бригада на руската морска пехота е загубила стотици войници при неуспешна офанзива в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на руската агенция РИА Новости.

Министерството реагира на отворено писмо от военнослужещи на 155-а бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот на Русия, които се оплакват, че са били хвърлени в "непонятно" нападение срещу украинските сили югозападно от Донецк.

"В резултат на "внимателно" планираната офанзива от "великите генерали" за четири дни загубихме около 300 души, убити, ранени и изчезнали. Както и половината от оборудването ни", се казва в писмото, което бе публикувано в "Грей Зоун", популярен военен блог. То е адресирано до Олег Кожемяко, губернатор на далекоизточния Приморски край, на хиляди километри от Украйна, където е базирано подразделението.

Кожемяко изглежда признава, че писмото е истинско, но казва, че то преувеличава мащаба на истинските загуби.

"Установихме връзка с командирите. Да, има загуби, водят се тежки боеве, но те са далеч от това, което е написано в този призив", заяви той във видеообрръщение в своя канал в "Телеграм".

Руското министерство на отбраната е отхвърлило твърденията на блогърите, че 155-а бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот е претърпяла "големи, безсмислени загуби на хора и оборудване". Напротив, в рамките на 10 дни подразделението е напреднало с 5 км югозападно от Донецк, съобщи РИА Новости, цитирайки руското ведомство.

Москва изрично отрече бригадните командири да са проявили некомпетентност.

"Благодарение на компетентните действия на командирите загубите на морски пехотинци за дадения период не надвишават 1 процент от личния състав, а ранените са 7 процента, значителна част, от които вече са се върнали в строя", се казва в изявлението на министерството на отбраната.

Това необичайно опровержение на подобни съобщения подсказва, че данните са засегнали Москва в чувствителен момент от войната, когато руските сили са подложени на силен натиск в частично окупираните райони на Украйна, които Русия обяви за своя територия, отбелязва Ройтерс. Киев, Западът и по-голямата част от държавите членки на ООН осъдиха присъединяването на тези зони от Москва и го определиха като незаконно.

Руските военни блогъри, някои от които имат аудитория от по половин милион и повече души в социалните мрежи, стават все по-критични към грешките на московските генерали, откакто през септември Киев си върна големи части от Североизточна Украйна.

В оплакванията, подадени от морската пехота, се критикуват поименно отделни командири. В него те са определени като бездарници, които се отнасят към хората си като към пушечно месо и се интересуват единствено от развитието на собствената си кариера.

Данните са отнесени до военната прокуратура за допълнителна проверка, уточни Кожемяко. "В условията на информационна война всички публикации в социалните мрежи трябва да бъдат проверявани. Сигурен съм, че при всички случаи ситуацията ще бъде анализирана и компетентните органи ще дадат оценката си", добави той.