Американската армия извършва проверки на място в Украйна, за да следи дали украинските сили се грижат както трябва за оръжията, които получават от САЩ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на висш американски служител в областта на отбраната, съобщи БТА.

Служителят, пожелал анонимност, не каза къде са извършвани проверките или колко близо до зоните на бойните действия стигат американските военни, които правят инспекциите. По думите му те не могат да правят проверки "близо до фронтовите линии", а ходят на места, където условията със сигурността позволяват.

Той заяви, че досега са извършени няколко проверки. Те се осъществяват от американския военен аташе и службата на САЩ за сътрудничество в отбраната към американското посолство в Киев.

Според него засега украинските власти са прозрачни за разпределението на оръжията и подкрепят проверките. Служителят призна, че невинаги е лесно да бъдат проследени оръжия в район на действащ конфликт.

Проверките са част от усилията на Вашингтон да не позволи предоставяните оръжия да попаднат в погрешни ръце.

Досега САЩ са предоставили на Украйна оръжия за около 18 милиарда долара от началото на руската инвазия през февруари, отбелязва Ройтерс.

През уикенда една от най-големите финландски медии - Yle, публикува материал за контрабандните оръжия от Украйна. Става дума за автомати, пистолети, боеприпаси и дори дронове.

Оръжия, доставени на Украйна, са открити и в Швеция, Дания и Нидерландия, пише изданието, като цитира комисаря на криминалната полиция Кристер Алгрен.

Оръжията, доставяни на Украйна от западните страни, по различни пътища достигат до Финландия.

"Разполагаме с много разузнавателни данни, според които престъпни организации са силно заинтересовани от оръжието, което се доставя на Украйна", казва комисарят. Вече има маршрути за доставка на оръжия в Европа.

"Във Финландия действат три от най-големите мотоциклетни банди в света, които са международна престъпна организация. Една от тях е "Бандидос", която има филиали във всеки голям град в Украйна", казва Алгрен.

Според него заради огромния брой оръжия в Украйна Европа "ще трябва да се справя с тях в продължение на десетилетия". Изданието допълва, че престъпни организации вече са създали скривалища за оръжие в граничните райони на Украйна.

Междувременно украинското министерство на вътрешните работи заяви, че ще провери информацията за контрабанда на украински оръжия във Финландия, за която пише Yle.

"С цел да се проверят фактите, изложени в интервюто, Министерството на вътрешните работи изпрати запитване до Финландия, Швеция и Дания, като използва комуникационната система на Европол", се казва в съобщение в канала на Министерството на вътрешните работи в Telegram.

В същото време информацията от финландската публикация, е определена като фалшива. От Министерството на вътрешните работи на Украйна заявиха, че зад публикацията стоят "пропагандисти на Кремъл".

Представителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че украинското посолство във Финландия е поискало от полицията подробна информация. А в отговор финландската страна е заявила, че няма потвърдена информация или конкретни факти за доставки на контрабандно оръжие от Украйна.