Година преди предварителните избори в САЩ бившият президент Доналд Тръмп набира скорост, докато подкрепата за Байдън е уклончива, сочат данни от национално проучване на информационния канал "Фокс нюз", цитиран от БТА.

С 43 на сто Тръмп оглавява листата от 15 обявени и потенциални кандидати от Републиканската партия, следван от Рон ДеСантис с 28 на сто, Ники Хейли и Майк Пенс с по 7 на сто и Грег Абът и Лиз Чейни с по 2 на сто. Останалите кандидати получават около един процент от гласовете. Дори в този ранен етап само 3 на сто от запитаните не са сигурни за кого биха гласували.

Избирателите на Републиканската партия, които поставят Тръмп на първо място и ДеСантис на второ, са хора без университетско образование. Губернаторът на Флорида води сред висшистите, както и сред онези, които смятат, че Байдън е бил законно избран, а разликата между двамата е минимална сред гласоподавателите в градовете и тези с по-високи доходи, сочи проучването.

"В момента динамиката в Републиканската партия е ясна", каза републиканецът Дерън Шоу, който заедно с демократа Крис Андерсън провежда проучването на "Фокс нюз". "ДеСантис ще се облагодетелства, ако Тръмп направи грешка, защото повечето от поддръжниците на бившия президент виждат губернатора на Флорида като втория най-добър вариант. В същото време други кандидати чакат ДеСантис да сбърка и тъй като неговите поддръжници нямат резервен вариант, те биха се възползвали от тях ако той загуби доверието им", допълва Шоу.

В същото време, докато 37 на сто от привържениците на демократите ще подкрепят Байдън, мнозинството от 53 на сто биха искали партията да излъчи друг кандидат. 84 на сто обаче одобряват начина, по който Байдън се справя със задълженията си на президент на САЩ, сочи проучването.

"Харесват него (Байдън - бел. ред.) и работата, която върши, въпреки че може да искат да имат друг представител през 2024 г.", каза Андерсън.

Общо 77 на сто подкрепят въвеждането на когнитивни тестове за политици над 75 годишна възраст, предложено от 51-годишната Хейли през първата седмица на кампанията ѝ за изборите през идната година, като те биха били задължителни както за 80-годишния Байдън, така и за 76-годишния Тръмп.