Избирателите на демократите в САЩ изразяват по-малка подкрепа за кандидатурата на президента Джо Байдън за втори мандат през 2024 г. в сравнение с подкрепата на републиканците за бившия президент Доналд Тръмп за Белия дом, показва проучване на Reuters/Ipsos, цитирано от БТА.

Това е потенциално тревожен знак за Байдън, докато още се готви да обяви своя кампания за преизбиране.

52% от регистрираните демократи смятат, че Байдън не трябва да се кандидатира за втори мандат, в сравнение с 40% от републиканците, според които Тръмп не трябва да се кандидатира отново. Това показва национално проучване, което събра отговорите на 4408 пълнолетни в периода 6-13 февруари.

Взети заедно, резултатите показват, че много американци далеч не са ентусиазирани от повторение на битката през ноември 2020 г., спечелена от Байдън. Малко по-късно Тръмп направи неверни твърдения, че изборите са му били откраднати чрез широко разпространена изборна измама, а негови поддръжници атакуваха Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., опитвайки се да не позволят на Конгреса да утвърди изборната победа на Байдън.

"Мисля, че резултатите показват, че нивото на подкрепа на Байдън е доста слабо", каза Кайл Кондик, изборен анализатор в Центъра за политика на Университета на Вирджиния.

"Но има нужда от истински кандидат, за да се превърне това общо чувство в конкретен проблем за Байдън, а изглежда никой не излиза напред, за да притисне Байдън."

Очаква се Байдън, който все още не е обявил кандидатурата си, да го направи без има силни конкуренти на първичните избори за президент на Демократическата партия, след като му беше отдадено дължимото за това, че е помогнал на партията да се справи по-добре от очакваното междинните избори за Конгрес през ноември.

Демократите загубиха контрол над Камарата на представителите, но запазиха мнозинство в Сената.

Демократичните стратези изразиха увереност, че партийните гласоподавателите с ентусиазъм биха подкрепили Байдън, след като той обяви, че се кандидатира.

Засега Байдън е изборът за 35% от демократите, а Тръмп за 43% от републиканците.

В лагера на демократите сенаторът Бърни Сандърс събира 13% подкрепа, вицепрезидентката Камала Харис - 12%, а Пийт Бутиджидж - 10 на сто.