Съдебното преследване на бившия американски президент Доналд Тръмп е разделило поравно американците, но изглежда е дало тласък на шансовете му да спечели номинацията на Републиканската партия за изборите през 2024 г., показват оповестени вчера резултати от допитване на Ройтерс/Ипсос.

Анкетата е проведена в сряда и четвъртък, след като във вторник прокурори в град Ню Йорк повдигнаха на Тръмп обвинение по 34 пункта за фалшифициране на счетоводни документи, пише БТА.

Допитването показа, че 49% от всички американци смятат, че е било правилно прокуратурата да заведе първото наказателно дело срещу настоящ или бивш държавен глава в историята на страната.

Но резултатите открояват политическото разделение по много въпроси, свързани с Тръмп.

Около 84% от анкетираните, които се представят като демократи, казват, че обвиненията са основателни, докато едва 16 на сто от републиканците смятат същото.

Близо 40 на сто от участвалите в допитването републиканци казват, че завеждането на делото ги е накарало да са по-склонни да гласуват за Тръмп догодина, докато 12% признават, че случилото се ги е разколебало.

38% от анкетираните казват, че делото срещу Тръмп не им е повлияло.

Тръмп е има голяма преднина в надпреварата за републиканската номинация, като 58% от републиканците казват, че той е техният предпочитан кандидат. Това е увеличение с 10 пункта в сравнение с резултатите от допитване, оповестено в понеделник, преди повдигането на обвинения.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който още не е обявил кандидатурата си, е на втора позиция с 21% подкрепа.

Макар демократите и републиканците да са силно разделени по въпроса за завеждането на дело, и двете страни са до голяма степен убедени, че Тръмп е уреждал плащания на порнозвездата Сторми Даниълс и модела на "Плейбой" Карън Макдугъл, за да си мълчат за предполагаемите си извънбрачни връзки с него.

Около 73% от американците вярват, че това се е случило, като това важи за 55 на сто от републиканците.

Същевременно, 76% от републиканците и 34% от демократите са на мнение, че има хора в правоприлагащите органи, които искат да делегитимират Тръмп чрез политически мотивирани разследвания.

Около 51 на сто от анкетираните, но само 18 процента от републиканците сред тях, смятат, че обвиненията следва да дисквалифицират Тръмп от ново участие в изборите за президент.