Протестите срещу израелската съдебна реформа не отслабват, въпреки че премиерът Бенямин Нетнаху обяви, че я спира с цел да преговаря с опозицията, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Десетки хиляди израелци излязоха на улиците с искане за отмяна на реформата.

Изправен пред силно недоволство в страната си и изразеното неодобрение от страна на Вашингтон, в понеделник Нетаняху обяви, че спира реформата с цел да позволи преговори, целящи постигане на компромис между неговата коалиция и опозиционните партии.

"Не вярваме на нищо, което излиза от устата на Биби (Нетаняху). Вярваме, че това е просто политическа маневра, целяща да спре протестите", заяви 30-годишният Еманюел Келер на протест пред резиденцията на израелския президент, където се провеждат преговорите.

Едно от основните възражения на опозицията е стремежа на управляващата коалиция да получи повече влияние при назначаването на съдиите, включително във Върховния съд. Критици смятат, че това застрашава независимостта на съда. Според поддръжниците на реформата тя цели по-малко елитистки и по-малко склонен към намеси състав на съдилищата.

Снимка: БТА/AP