Многохилядна протестна акция се провежда в столицата на Грузия Тбилиси, съобщи РИА "Новости". Протестиращите искат оставката на премиера на страната Георгий Квиркиашвили и министъра на вътрешните работи Георгий Гахария.

Причината е акция на МВР и спецчасти по задържане на наркотърговци в няколко нощни клуба в Тбилиси на 12 май. При акцията са задържани 8 наркотърговци, има и 70 души арестувани заради оказана съпротива. Те обаче са били освободени след това. Сред тях е имало и опозиционни политици.

"Ние сме против насилието, искаме свобода. Ние не сме наркомани, а прогресивно мислещи млади хора", казват пред медии участници в протеста.

 Те обвиняват полицаите, че са действали изключително грубо.

"Трябва да покажем, че властта е наша, в ръцете на тези, които искат да има свобода", каза Бека Цикаришвили, активист на младежка организация, обръщайки се към събралите се днес пред сградата на парламента.

В операциите са участвали десетки въоръжени полицаи.

На пресконференция Мамука Челидзе, началникът на криминалната полиция, заяви, че разследването е продължило три месеца и е било установено, че във въпросните нощни клубове се продават наркотици.

Според посетителите на заведенията е имало ненужна употреба на сила от страна на полицаите. Това не беше операция за задържане на наркодилъри, а демонстрация на сила, каза студент, който е бил свидетел на акцията.