Демонстрацията е организирана от Сръбската прогресивна партия начело с лидера й Томислав Николич, предаде БГНЕС.

Според опозицията сегашните управляващи в Белград начело с президента Борис Тадич не могат да решат икономическите, социалните и външнополитическите проблеми, с които се сблъсква Сърбия.

Напоследък в страната имаше поредица от стачки – на полицаи, таксиджии, учители с искания за повишаване на заплатите. Ние не искаме управляващата коалиция да напусне властта, а да свика избори, за да каже народът думата си чрез урните, заяви заместник-председателят на Прогресивната партия Александър Вучич.

Ако до два месеца не ни чуят, пак ще ги приканим като се съберем отново и тогава няма да напуснем улиците на Белград, докато те не насрочат избори, добави той. Това е най-голямата протестна демонстрация на опозицията от идването на власт на сегашната проевропейска управляваща коалиция през юли 2008 г.

Хората са разтревожени за бъдещето на страната, засегната от масова безработица (26,7%) и от силна инфлация при среден месечен доход от 390 евро. Един от приоритетите на организаторите на протеста е осигуряването на ред и сигурност по време на демонстрацията. Затова се грижат хиляди доброволци. Мобилизирани са и специални полицейски сили и техника.