Протестът бе организиран чрез Фейсбук, като идеята бе в него да се включат участници от цялата страна, без оглед на това дали са френскоезични или говорещи фламандски, предаде БТА.

Ден преди проявата местните медии прогнозираха, че инициативата ще претърпи провал, като според цитирани резултати от анкети повече от половината участници в допитването бяха отговорили, че няма да се присъединят към протеста. За пристигналите днес в Брюксел белгийските железници бяха осигурили допълнителни влакове от няколко големи града в страната.

По призива на организаторите участниците в митинга трябваше да бъдат облечени в бяло, като се въздържат от издигането на политически лозунги. Участниците в днешния първи подобен протест заради политическия вакуум след последните парламентарни избори бяха предимно млади хора.

В знак на протест мнозина представители на мъжкото население бяха решили да не се бръснат докато не бъде сформиран нов кабинет. Други предпочетоха по-артистични форми на обществен натиск, макар и за различна кауза. В Кралския музей в Брюксел хора на изкуството организираха вечерна проява срещу нарастващия национализъм в страната, допълва БНТ.