Млада жена, простреляна в главата от полицаи по време на протест срещу военния преврат в Мианма, почина тази сутрин, предаде Асошиейтед прес, като цитира изявление на брат й.

Мя Твет Твет Кхайн беше простреляна по време на протест в столицата Нейпидо на 9 февруари. Животът й се поддържаше в болница, но според докторите тя нямаше шансове за възстановяване.

Снимки от протестите ВИЖТЕ ТУК >>

На видеозапис на инцидента се вижда, как тя се пази от водни струи, а след това изведнъж пада на земята, след като куршум пробива мотоциклетната й каска.

Това е първият потвърден смъртен случай сред протестиращите, които се изправиха срещу силите за сигурност след като хунтата завзе властта на 1 февруари, като задържа избраните политически лидери и попречи на свикването на парламента. По неофициална информация има и втори убит. 

Снимка: БТА/АП

Това е най-тежкият сблъсък от преврата на 1 февруари насам.

Братът на загиналата Йе Хтут Аун, заяви, че тя е починала в 11:05 ч. днес. Тази седмица говорител на управляващите въоръжени сили не отрече, че 19-годишната жена е била простреляна от силите за сигурност, но заяви, че тя е била част от тълпата, хвърляла камъни по полицията и случаят се разследва. Няма независимо потвърждение, че простреляната е участвала в насилие, отбелязва АП.

Снимка: БТА/АП

Протестиращи вече я обявиха за героиня и й отдадоха почит по време на демонстрации по-рано тази седмица.

САЩ и Великобритания наложиха санкции на новите военни лидери на страната. Техните и други правителства, както и ООН вече призоваха за възстановяване на администрацията на Аун Сан Су Чжи.

Снимка: БТА/АП

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди използването на смъртоносна сила в Мианма.

"Осъждам използването на смъртоносно насилие в Мианма", заяви Гутериш в Туитър. "Използването на смъртоносна сила, на заплахи и тормоз срещу мирни протестиращи е неприемливо", добави той.

"Всички имат право на мирно събиране. Призовавам всички страни да уважат резултатите от изборите и да се върнат към цивилно правителство", добави генералният секретар. 

 

Снимка: БТА/АП