Пропуски във федералното законодателство на Русия и чиновническа немарливост са сред основните причини за катастрофалните мащаби на пожарите в Сибир. Това казва в интервю за БНР известният руски еколог Александър Колотов, член на Обществения съвет към Министерството на горското стопанство на Красноярския край, засегнат сериозно от горските пожари в страната.

Около 10 хиляди души и около 3 хиляди единици техника са ангажирани с гасенето на пожари в пет региона на Сибир и Далечния Изток, съобщиха за РИА Новости от пресслужбата на руското министерство за извънредни ситуации.

Според Колотов, седмици наред местните жители не са били информирани за високите нива на замърсяване на въздуха и че регионалната власт е подценила риска за здравето на хората.

Според законодателни промени от 2015-а година пожарите, попадащи в "зона на контрол", не подлежат на гасене, ако разходите за това надвишават цената на унищожената дървесина. Именно грешната методология за оценка на щетите и икономисването на средства за реакция при пожари са довели до разрастване на огъня, смята Колотов.

"Да, има мониторинг. Към Центъра за борба с горските пожари към Красноярск има карта, на която можем да наблюдаваме ситуацията в режим на реално време и на която са обозначени огнищата и засегнатата площ. Там е посочено и кои пожари според новото законодателство са в т.нар. "зона на контрол" и чието гасене не е задължително. На дневен ред сега стои въпросът, че именно този законодателен акт на Руското министерство на природните ресурси и екологията, който е в сила от 2015-а година, е причината горските пожари да не бъдат изгасени още в начална фаза, а са оставени да се разраснат и така да обхванат, конкретно в района на Краснаярск, повече от милион хектара".

В руския Сибир и Далечния Изток 177 населени района са погълнати от дим заради мащабни горски пожари.

Според министерството територията на Бурятия, Якутия, Транс-Байкал и Красноярск, както и Иркутска област са обхванати от дима.

През изминалия ден 12 самолета на Министерството на извънредните ситуации бяха ангажирани с гасенето на пожари, които извършиха над 128 зауствания и изпуснаха 993 тона вода. За измервания на максимално допустимите концентрации на вредни вещества във въздуха се извършва денонощно наблюдение от 103 наблюдателни пункта.

Ситуацията с горските пожари в Якутия, Красноярска територия и Иркутска област остава трудна. Спасителите продължават да гасят около двеста пожара.

Подразделенията за горски пожари са успели да елиминират 10 пожара в Якутия на обща площ от над 3,7 хиляди хектара в рамките на денонощие. В същото време общата площ на пожарите в региона надхвърля 1,2 милиона хектара, съобщи регионалното правителство в неделя.

От 1 август на територията на Якутия е въведено извънредното положение в регионалните гори. През изминалия ден са регистрирани 108 пожара на площ от над 1,2 милиона хектара.