Белгийският федерален прокурор е започнал разследване за изтичането на информация в пресата, свързана със скандала за корупция в Европейския парламент, съобщи за БТА белгийската агенция Белга, позовавайки се на вестник "Тейд". От прокуратурата потвърдиха, че се води разследване. Опасенията на белгийската прокуратура са, че изтичането на информация може да застраши разследването.

След като на 9 декември следователите проведоха серия от обиски и арестуваха четирима заподозрени, в печата се появи много информация за разследването, както и изявления на самите заподозрени. Днес например стана ясно, че бившата заместник-председателка на Европейския парламент Ева Кайли е признала, че баща ѝ е участвал в укриването на част от парите, намерени в дома ѝ.

Вчера белгийски медии съобщиха, че Франческо Джорджи, съпругът на Кайли, също е направил самопризнания. Той е признал, че е бил част от организация, използвана от Мароко и Катар, за пряка намеса в работата на Европейския съюз. В самопризнанията си Джорджи твърди, че ролята му в организацията е била да се занимава с парите в брой.

Прокуратурата се опасява, че изтеклата информация може да застраши разследването и адвокатите на заподозрените биха имали основания да твърдят, че правото на защита на техните клиенти е било нарушено или че заподозрени, които все още не са задържани или разпитани, може да се възползват от изтеклата информация.

Всички адвокати по делото и Федералната прокуратура изразиха недоволството си от количеството изтичането на информация. Днес белгийският федерален прокурор реши да започне разследване за нарушаване на професионалната тайна. В съдебните среди възниква въпросът дали изтичането не цели да се нанесе необратима вреда на случая.