Вътрешният министър на Италия Матео Салвини е разследван от прокуратурата заради случая с кораба "Дичоти" на италианската брегова охрана със 150 имигранти на борда, който е в пристанището на Катания. Салвини забрани на хората да слизат от него.

Вътрешният министър и началникът на кабинета му са проверявани от прокуратурата в Агридженто за предполагаемо отвличане, незаконно задържане и длъжностна злоупотреба. Това стана ясно, след като прокурор Луиджи Патронаджо се срещна със служители на вътрешното министерство, за да изясни защо мигрантите са държани на кораба без решение на магистратурата, както и да установи кои са отговорните за нарушенията. Делото ще бъде изпратено на прокуратурата в Палермо и на съответния трибунал на министрите, а впоследствие и в долната камара на парламента.

Матео Салвини реагира като заяви че е срам да се разследва министър, който брани границите на страната. По думите му той чака с усмивка магистратите, за да им обясни вижданията си.

Междувременно министърът се разпореди мигрантите да слязат от кораба "Дичоти". Сто от тях ще бъдат приютени от църквата, останалите ще бъдат изпратени в Албания и Ирландия.