Първият вицепремиер на Република Северна Македония Артан Груби, министърът на образованието Мила Царовска и депутатът и бивш министър на образованието Арбер Адеми се договориха да бъдат направени промени в учебниците, в които всички нередности да бъдат прегледани и поправени, като се започне от учебника по география за втора година гимназиално образование, съобщават македонските медии.

От кабинета на Груби съобщиха, че се премахват от употреба учебници, "които съдържат материали, които обиждат историята, културата и ценностите на всички граждани на Република Северна Македония", съобщи телевизия Сител.

Тези дни медиите на албански език в Република Северна Македония посочваха спорни моменти в учебника по география за втора година гимназиално образование. Като примери са посочени следните откъси: "сред днешните македонски албанци има родове, които се смятат за автохтонни. Това е предимно македонско население, приело исляма по време на турското владичество, което постепенно се албанизирало. Сред тях на места има и по някой род, който произлиза от някогашните турци, роми или черкези".

Като друг пример за спорен момент е посочено написаното, че албанците в Македония се преселвали в различни периоди, като се започне от 1780 година. И "заселването на албансккото население не протичало спонтанно, а най-вече насилствено, планирано, с помощта на турската власт или на лоялните аги и бейове".