Рано тази сутрин жителите на Киев бяха призовани да потърсят убежище заради възможна руска атака с дронове - само ден, след като много градове в Украйна бяха подложени на масиран ракетен обстрел.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че украинската противовъздушна отбрана в Централна, Южна, Източна и Западна Украйна е свалила 54 руски ракети и 11 дрона.

След ден, в който руски ракети поразиха обекти из цяла Украйна, Зеленски заяви вчера, че в много области на страната му има спирания на тока, цитират го Ройтерс и БТА.

Според някои съобщения руската армия е изстреляла поне 120 ракети по цели в Украйна през вчерашния ден. 

В същото време обаче Зеленски изтъкна, че щетите са щели да бъдат много по-сериозни, ако Украйна не беше разполагал с "героичната си противовъздушна отбрана". 

Сред районите, в които ситуацията с електрозахранването е "наистина сложна", са столицата Киев, Одеса и Херсон, а също така и районът около Лвов, подчерта Зеленски.

Украинските военни казаха вчера, че се напреднали близо до стратегическия град Кремина в Луганска област. След този град, който сега е окупиран от руснаците, се намират по-големите градове Северодонецк и Лисичанск. Освен това отвоюването на Кремина от украинските сили ще позволи настъпление към Старобилск - транспортен център, през който руската армия в Североизточна Украйна снабдява частите си.

"Нашите войници продължават офанзивните си действия в района на град Кремина. През седмицата защитниците на Украйна напреднаха с до 2,5 километра по посока на това населено място", каза бригаден генерал Олексий Громов, зам.-началник на Главното оперативно управление на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

По-рано базираният в САЩ мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" каза, че руската армия събира войски в района на Луганск в подготовка за голяма битка. Украинският областен управител на Луганска област Сергий Гайдай написа в "Телеграм" за струпване на руски войски и за тежки боеве край Кремина.

Агенция "Укринформ" пък предаде, че на полигони в Беларус има 11 000 войници на противника и над 400 единици въоръжение и военна техника на страната окупатор. Това е съобщил на брифинг бригаден генерал Олексий Громов.

Междувременно съветник на Зеленски съобщи, че хиляди войници и цивилни се водят изчезнали, откакто руските сили нахлуха в Украйна в края на февруари.

"Русия понастоящем е потвърдила, че е пленила 3392 украинци, но в Украйна изчезналите са около 15 хиляди, като много от тях са цивилни", заяви Альона Вербицка, цитирана от ДПА и БТА.

За съдбата на тези хора не се знае нищо, изтъкна Вербицка пред германската медия "Редакционснецверк Дойчланд".  Тази неяснота е особено мъчителна за близките на тези хора, подчерта съветникът, чиято длъжност е да следи за спазването на правата на украинските войници.