Унгарският премиер Виктор Орбан бе подложен на остри критики от страна на украинското министерство на външните работи, предаде ДПА.

Изявленията на Орбан демонстрират патологично незачитане на Украйна и украинския народ, които се борят срещу руската агресия, се казва в изявление на сайта на външното министерство. В него унгарският лидер е обвинен политическа недалновидност.

Това изявление идва в отговор на мнение на Орбан, в което той намекна, че войната може да бъде прекратена, ако САЩ престанат да доставят оръжия на Украйна.

Според украинското външно министерство Орбан по подобен начин работи в посока на украинското поражение, въпреки че това ще увеличи опасността и от руска агресия, насочена към Унгария. "Унгарският лидер трябва да се запита дали иска мир", допълва ведомството.

В интервю Орбан заяви, че "Украйна може да продължи да се сражава само докато САЩ я подкрепят с пари и оръжия. Ако американците искат мир, то мир ще има", каза той.

Отношенията между Украйна и Унгария са напрегнати. Орбан на няколко пъти се опита да блокира подкрепата на ЕС за Украйна и санкциите срещу Русия.

Неотдавна на публично място премиерът се появи и със шал, на който имаше карта с Велика Унгария, включваща и украинска територия. А между двете страни има и конфликт относно унгарското малцинство в Украйна.

Орбан също така поддържа силни връзки с руския президент Владимир Путин, а Унгария си остава силно зависима от Русия за газовите си доставки.