Български мигрантски организации и сдружения от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия призоваха за бързо, адекватно и прозрачно разследване на пожара в германския град Солинген, при който загинаха български граждани от турски произход - 28-годишен баща, майка на 29 г. и двете им деца - на 3 години и на 5 месеца. Вчера се проведе и траурно шествие "в знак на съпричастност с огромната загуба на едно младо българско семейство". 

Асоциацията на Немско-българските дружества в Северен Рейн-Вестфалия настоя за бързо разследване в писмо, изпратено до германските медии след пожара в жилищна сграда, станал сутринта на 25 март 2024 г. Според предварителния доклад на прокуратурата той е вследствие на умишлен палеж, но данни за ксенофобски мотиви засега не са открити.

В писмото се отбелязва също, че сградата е била предимно населена от "хора с миграционна история", както и че според прокуратурата към този момент няма данни за расистки мотив. В него се припомня и за "расисткия палеж в Солинген през 1993 г.", предизвикал смъртта на пет жени и момичета от семейство от турски произход.

Освен призив за бързо, адекватно и прозрачно разследване, организациите пожелават бързо възстановяване на пострадалите деветима души. Трима от тях са членове на българско семейство - родители с едно дете, и все още са в интензивно отделение, отбелязва "Солингер Тагеблат". 

Българските мигрантски организации и сдружения, които застават зад искането за бързо, адекватно и прозрачно разследване, са Немско-българско дружество "Дунав" в Дюселдорф, Немско-българско културно-просветно дружество "Аз Буки Веди" в Кьолн, Български културен и образователен център в Еврорегион "Маас-Рейн" в Аахен, Немско-българска родителска инициатива "Ян Бибиян" в Мюнстер, I love BG в Кьолн, Българска ортодоксална църква "Свети Теодосий Търновски", Немско-българска родителска инициатива "Родина" в Есен, Българско дружество "Шепа България" в Гютерсло, Немско-българско културно дружество "Еделвайс" в Мьонхенгладбах, Български клуб "Будители" в Кьолн, Немско-българско историческо дружество "Памет" в Мюнстер. Тези организации са част от Асоциация на Немско-българските дружества в Северен Рейн-Вестфалия (в основаване). 

Румяна Георгиев от Немско-българската родителска инициатива "Ян Бибиян" в Мюнстер обясни пред БТА, че "писмото е написано с цел изразяване на становище в подкрепа на семействата и изказване на съболезнования. "Изразяваме нашата позиция относно случилото се и призоваваме властите за разследване на случая", добави тя. 

След пожара градските власти и близките на жертвите отправиха покана за мълчалив траурен марш, състоял се вчера, съобщи DWКметът на града Тим Курцбах е разговарял с роднините на жертвите, съобщи "Солингер Тагеблат" и цитира думите му: "На сърцата ни е тежко. Искаме да скърбим заедно и да дадем възможност на всички хора да се включат. Утеха е трудно да се намери, но общността дава сили". 

Преди шествието кметът излезе с апел да не се отправят политически послания. "Не става дума за нищо повече от дълбока човешка мъка, за твърде ранна раздяла и за голяма скръб", посочи той, намеквайки за трагедията от 29 май 30 години. 

Писмото до германските медии в оригинал на немски език

Снимка: Facebook/Немско-българската родителска инициатива "Ян Бибиян" в Мюнстер

На страницата си във Facebook от Немско-Българско културно дружество "Еделвайс" изразиха надежда, че "в бъдеще ще видим като жест на съпричастност в такива случаи и хора от българските институции - консулство, българско посолство, министерство на външните работи", като отбелязват, че единственото официално лице, взело участие от българска страна, е бил Илхан Кючук.