Умишлен палеж е причината за пожара, при който загинаха четирима български граждани от турски произход от едно семейство в град Солинген, Германия, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

При пожара, избухнал вчера в четириетажната жилищна сграда, загинаха две деца, майка им и баща им. Съобщено бе, че загиналите са български граждани от турски произход. Стана ясно, че това са 28-годишният Кънчо Жилов, съпругата му Катя и двете им момиченца - 3-годишната Галиа и 6-месечната Емили, които са обитавали апартамент под наем на таванския етаж. Когато пламъците избухнали пътят им надолу бил отрязан.

Още девет души, пострадали при пожара, са били хоспитализирани.

Междувременно и агенция ДПА уточни, че според предварителния доклад на прокуратурата пожарът в жилищния блок в Солинген е причинен от умишлен палеж.

По информация на ДПА пожарът е възникнал на стълбището на старата сграда. Огънят се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. "коминен ефект". На стълбището е имало "ясни следи от запалителна течност". Въз основа на тази констатация се е стигнало до заключението, че пожарът е вследствие на "умишлен палеж".

Когато пожарната е пристигнала, дървеното стълбище вече било обхванато от пламъци и е бил блокиран пътят за евакуация. Няколко жители са скочили от прозорците в пристъп на паника.

Пожарната служба е изпратила около 120 пожарникари.

Днес пожарни експерти инспектираха сградата, за да установят причината за пожара.

Генералното консулство на Турция в Дюселдорф днес настоя за разследване и изясняване на естеството на вчерашния пожар във възможно най-кратък срок.

Турските медии напомниха в контекста на този случай за трагедията от 29 май 1993 г. в Золинген, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима членове на семейството.

Междувременно кметът на Костиево призова съселяните на семейство Жилови да дарят средства, за да може телата на загиналите да бъдат транспортирани от Германия до България. Необходимата сума е 18 000 евро.

"Нека проявим човешка солидарност към трагедията", заяви Георги Калоферов.

Призив за помощ отправиха и от футболен клуб "Гигант Съединение", в който играе братът на загиналия Кънчо - Здравко Жилов.