Новият президент на Еквадор, Даниел Нобоа, отмени действащото от 2013 г. правило, което разрешаваше притежанието на малки количества наркотици, като заяви, че по този начин иска да противодейства на "микротрафика", предадоха Франс прес и БТА.

Младият държавен глава, който беше избран в средата на октомври и встъпи в длъжност в четвъртък на 35-годишна възраст, е наредил вчера на вътрешното министерство да прекрати тази практика, според изявление за медиите.

Декриминализацията беше въведена от бившия президент социалист Рафаел Кореа (управлявал от 2007 до 2017 г.), за да помогне на полицията да се съсредоточи върху трафикантите на наркотици, а не само върху потребителите.

Нобоа, който се самоопределя като лявоцентрист, но е подкрепян от десните сили, е наследник на бизнес империя, занимаваща се с производството на банани. Той обеща отмяната по време на предизборната си кампания , твърдейки, че декриминализацията на притежанието "насърчава микротрафика в училищата и ражда цяло поколение зависими деца".

Разположен между Колумбия и Перу, два основни износителя на кокаин, Еквадор оставаше мирен в продължение на дълго време, но през последните години се наблюдава взрив на насилието между банди, свързани с колумбийските и мексиканските картели. От 2018 г. до 2022 г. броят на убийствата в страната се е увеличил четирикратно, достигайки рекордното ниво от 26 на 100 000 жители, с тенденция към нарастване. Нобоа, най-младият президент в историята на страната, обеща в отговор да въведе извънредно положение, да отмени някои основни права като свободата на придвижване и да разположи армията по улиците, припомня АФП.