Испански съд е издал присъди от по 10 години лишаване от свободата за командния състав и от по 6 години за изпълнителския състав, съобщи БНТ.

Корабът „Свети Николай" плава под български флаг от Гана към Галисия, когато е спрян на 40 мили от брега. Открити са близо 3 тона кокаин на борда. Обвинението е за незаконен трафик на огромно количество наркотик.

Днес, 4 години по-късно, присъдите вече са ясни и в България. Между 6 и 10 години затвор присъди съдът в Испания за българските моряци. Има и парични санкции.

Според Владимир Владимиров, адвокат на българските моряци, глобите са формулирани неправилно и според негови колеги - в изключително високи и необосновани размери, които се базират на стойността на превозвания, трафикиран наркотик.

В хода на разследването са използвани и специални разузнавателни средства. "През месец юни е констатирана среща на капитан Станчов с обвинените от испанска страна лица. Тя е документирана със специални разузнавателни средства", каза адвокат Владимир Владимиров.

Според испанската прокуратура тя е проведена по повод организиране на транспортната част от незаконния трафик.

Защитникът на българските моряци определи присъдата като необоснована и зле мотивирана.

Адвокат Владимиров изтъква, че веществените доказателства, включително и самия наркотик не са събрани и изследвани по изряден процедурен начин: "А наркотикът е бил свален от кораба при отсъствие на екипажа. Поради, което е било необходимо, а и така изисква процесуалния закон на Испания да бъде анализирано веществото".

Заради такива пропуски защитата е категорична, че ще обжалва.