Скандал се развихри в САЩ със сенатора-републиканец Анди Огълс след стрелбата в Нашвил, при която загинаха шестима души. Смятаният за "най-консервативния кмет" на Тенеси дълги години управлява градче в непосредствена близост до Нашвил.

Часове след трагедията Огълс написа, че е "съкрушен" от случилото се и че като баща на три деца остро осъжда подобен акт на насилие.

Коментарът на сенатор Огълс обаче не остана незабелязан от потребители на Туитър, които припомниха негова скандална снимка.

През декември 2021 година Анди Огълс позира заедно с жена си и трите си деца с автоматични оръжия в ръка. Кадърът е използван от семейството за коледна картичка.

На въпрос на Си Би Ес дали съжалява за снимката си, Огълс отговори "Защо да съжалявам за фотография, на която със семейството ми упражняваме правото си да носим оръжие?".

На 27 март (понеделник) 28-годишният транссексуален Одри Хейл, роден като жена в семейството на пастор, нахлу в частното християнско "Училище на Завета" в американския град Нашвил. Хейл откри огън и отне живота на три 9-годишни деца, както и на трима възрастни - директорката г-жа Кунс, заместващия учител г-жа Пийк и пазача г-н Хил. Отзовалите се на сигналите за стрелба на тел.911 полицаи ликвидираха 28-годишния Хейл.

По-късно стана ясно, че стрелецът е изпратил съобщение до своя съотборничка от местния баскетболен отбор и настояща инфлуенсърка, че "скоро ще я види в новините". Одри Хейл имал и разрешително за 7 оръжия, три от които използвал при атаката в училището.

Мистър Огълс съвсем не е сам в публикуването на коледни снимки с оръжие в ръка. Отново през декември 2021 г. конгресменът републиканец Томас Маси също публикува подобна семейна коледна снимка с оръжия, на която той и семейството са усмихнати и позират с цял арсенал от оръжия, сред които картечница М60, полуавтоматична пушка AR-15 и автомат "Томпсън", а това се случи само няколко дни след като четирима тийнейджъри бяха убити при стрелба в гимназия в Мичиган. "Весела Коледа! Дядо Коледа, моля те, донеси боеприпаси", написа в Twitter конгресменът от Кентъки.