Тийнейджър бунтар, превърнал се в "буден" семеен мъж, бъдещият крал на Дания, престолонаследникът Фредерик, е самото въплъщение на спокойната, либерална датска монархия.

Загрижен за околната среда, той дискретно успя да се наложи в сянката на изключително популярната си майка, кралица Маргрете Втора, защитавайки Дания и стремежа ѝ да намери решение на климатичната криза.

"Когато му дойде времето, аз ще управлявам кораба", каза той в реч през 2022 г. по случай половинвековния юбилей на престола на своята майка, която наред с другото е известна и като страстна пушачка, палеща цигара след цигара.

"Ще Ви последвам, както Вие последвахте Вашия баща" начело на 1000-годишната институция, добави принц Фредерик.

Но този премерен и сдържан тон няма нищо общо с поведението на Фредерик през младежките му години.

"Той не беше бунтар в строгия смисъл на думата, но като дете, а после и като млад мъж, той не изпитваше особено въодушевление от медийното внимание и от мисълта, че един ден ще стане крал", каза Гите Редер, експерт по датското кралско семейство.

"Той започна да трупа увереност едва когато вече беше достигнал средата на 20-те", заяви Редер пред Франс прес.

Самотен и изтерзан 

Самотен и изтерзан като юноша, Фредерик изпитваше горчивина към родителите си, че го пренебрегват, докато изпълняват кралските си задължения.

Той намира утеха в бързите коли и живота на бързи обороти, а в началото на 90-те дори е възприеман като разглезен принц, увлечен по купоните.

Но това мнение започва да се променя, когато през 1995 г. се дипломира от Орхуския университет и става първата датска кралска особа, завършила висше образование. Следването му включва и престой в Харвард в САЩ, където той е записан под псевдонима Фредерик Хенриксен. Фалшивата фамилия е препратка към бащата на принца, френския дипломат Анри дьо Монпеза, който става принц-консорт, когато се жени за Маргрете.

Но Фредерик - който владее английски, френски и немски - съзрява истински за бъдещата си роля на монарх по време на обучението си в трите рода войски на датската армия. Принцът служи във Водолазния корпус на военноморските сили - където получава прякора "Пинго" ("Пингвина") - и е един от едва четиримата от 300 новобранци, покрили всички изпити.

През 2000 г. той се включва в четиримесечна, 3500-километрова ски експедиция в Гренландия.

Допълващ кралицата

Склонността към лудешки и безразсъдни прояви, която той притежава като черта от характера, го вкарва в болница след злополуки с шейни и скутери, но популярността му расте стремглаво, най-вече благодарение на "Кралския маратон" - ежегодни маратонски бягания, чието начало той поставя през 2018 г.

"Той е спортист, ходи на концерти и футболни мачове, което го прави дори още по-достъпен от майка си", каза експертката по кралски особи Редер.

"Не искам да се заключвам в крепост. Искам да бъда себе си, да съм обикновено човешко същество", каза той веднъж и обеща, че няма да изневери на себе си дори и когато седне на престола.

Принц Фредерик се запознава със съпругата си Мери Доналдсън, австралийска адвокатка, в бар в Сидни по време на Олимпийските игри през 2000 г.

Като родители те, двамата, се стараят да отгледат децата си, колкото се може повече като обикновени деца, изпращайки ги основно в държавни училища. Най-голямото от тях, Кристиан, който наскоро навърши 18 години, беше първата датска кралска особа, посещавала детска градина.

В последните години и с напредването на възрастта на датската кралица, която прехвърли 80-те години, престолонаследникът и неговата съпруга постепенно започнаха да поемат голяма част от кралските задължения, "но по много бавен начин, в зависимост от здравословното състояние на кралицата", каза историкът Себастиан Олден-Йоргенсен.

Двамата съпрузи са "съвременни, активисти, любители са на поп музиката, модерното изкуство и спорта", добави той.

"Те не представляват потенциална революция за разлика от кралицата", а са въплъщение на внимателен преход, съобразен с духа на времето, каза Олден-Йоргенсен.

Фредерик е споделял, че се възприема като допълнение на майка си, която е всестранно развита личност, включително писателска и творец.

"Вие рисувате, аз тренирам. Вие извършвате разкопки в търсене на предмети от миналото, а аз си заравях главата, за да не ме разпознаят, когато бях във въоръжените сили. Вие сте майстор на словото. На мен то понякога не ми достига", пошегува се той по време на тържествата по случай юбилея от възкачването на кралицата на престола. 

Превод от английски: Владимир Сахатчиев, БТА