Датската кралица Маргрете II обяви изненадващата си абдикация, като използва за това новогодишно си телевизионно обръщение, съобщи Би Би Си (BBC) като гореща новина. Тя ще абдикира от трона на 14 януари, когато ще се навършат 52 години откакто е седнала на трона.

"Ще оставя трона на моя син, престолонаследника принц Фредерик", обяви Маргрете II.

На 83 години Маргрете II е най-дълго управлявалият монарх в датската история, заемайки престола след смъртта на баща си крал Фредерик IX през 1972 г.

За разлика от британската кралска традиция, в Дания няма да се проведе официална церемония по коронясването на престолонаследника принц Фредерик, който е на 55 години. Вместо това дворецът ще обяви възкачването му в деня.

Кралица Маргрете е популярна фигура в Дания и много датчани са очаквали тя да остане на трона до смъртта си.

Местните медии определиха изненадващата новина като "абсолютно историческа". Зрителите, които се бяха събрали на площада пред двореца Амалиенборг, избухнаха в спонтанни аплодисменти след съобщението.

Всяка година в навечерието на Нова година Маргрете изнася реч, излъчвана по телевизията. В последната си реч като кралица тя поздрави жителите на Фарьорските острови и Гренландия, които са част от датското кралство. 

Маргрете говори и за войните в Близкия изток и Украйна, както и за значението на борбата с изменението на климата.

Изправено пред подобни предизвикателства на съвременното общество, както и други кралски семейства в Европа, датското реши да намали броя на членовете на кралското семейство. Това доведе до силен публичен раздор миналата година, след като децата на по-малкия брат на престолонаследника принц Фредерик, принц Йоаким, бяха лишени от своите кралски титли, отбеляза Би Би Си.