Украинският президент Володимир Зеленски похвали издръжливостта на своя народ във времена на кръвопролития в продължително и емоционално новогодишно обръщение, докато в контраст с него руският лидер Владимир Путин подчерта единството на страната си в кратко и строго послание, в което войната бе спомената само бегло, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Новогодишните обръщенията на президентите на 31 декември, които са традиционни както в Русия, така и в Украйна - бяха произнесени в момент, когато двете страни отбелязаха края на годината със засилена размяна на въздушни атаки. Нито една от страните обаче не може да се похвали с някакви големи постижения на фронта през 2023 г., отбелязва Ройтерс.

"Основният резултат от годината, нейното основно постижение: Украйна стана по-силна", заяви Зеленски в телевизионно обръщение, съпроводено с кадри от атакувани градове и срещи с лидери на западните съюзници на Украйна. Украинският лидер благодари на войниците на фронта и на всички, които ги подкрепят в тила.

Украинският президент и първата дама - съпругата му Олена, направиха съвместно обръщение към нацията за новата 2024 година, като отбелязаха, че "по-доброто бъдеще не идва само", предаде Укринформ.

"Украинската Нова година е време не само за честитки, но и за действия. Не само за пожелания, но и за това да направим всичко възможно те да се превърнат в реалност. Ние, украинците, разбираме по-добре от всеки друг, че по-доброто бъдеще не идва само, а ние защитаваме правото си на всеки наш утрешен ден. Нашата нова година ще бъде такава, каквато ние я направим. Чудесата на Нова година, но и чудесата през цялата година, изцяло зависят от вас: отдадените, отговорните, загрижените и ефективните", каза първата двойка на страната.

Зеленски пожела здраве и сила на хората, които защитават правото на свободно и безопасно бъдеще, защото то не е само за тях, но и за целия свят.

Споменавайки войната 14 пъти в 20-минутното си обръщение, Зеленски също така се зарече, както и преди една година, че свободната Украйна ще надделее.

"Независимо колко ракети изстрелва врагът, независимо колко обстрела и атаки - подли, безмилостни, масирани - извършва врагът в опит да сломи украинците, да ги сплаши, да срине Украйна, да я вкара под земята, ние пак ще се издигнем", увери той.

Обръщението на Путин, който е изправен пред избори през март, представляваше рязък контраст с това на Зеленски, а също и със собственото му новогодишно послание от миналата година, когато той определи войната като почти екзистенциална борба.

За разлика от миналата година, този път Путин не бе обграден от хора във военни униформи. На заден план в тазгодишното обръщение се виждаше Кремъл - нещо характерно за повечето новогодишни обръщения на руския лидер.

"Доказахме неведнъж, че можем да решаваме най-сложните задачи и никога няма да отстъпим, защото няма сила, която може да ни разедини", каза Путин в излъченото по телевизията обръщение.

Въпреки че руският президент не спомена изрично войната в Украйна, той намекна за нея, като изрази признателността си към руските войници, които нарече "нашите герои".

През 2023 година "ние решително защитавахме националните си интереси, свободата си и сигурността си, нашите ценности", каза Путин в обръщението, което бе излъчено най-напред в райони на руския Далечен изток, в които Нова година настъпи по-рано.

Руският президент увери, че Русия, която преминава през "исторически етап", ще бъде "още по-силна" през новата година. "Ние сме една държава, едно голямо семейство", допълни той.

Войната на Русия срещу Украйна - най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война - наближава втората си годишнина и няма изгледи скоро да приключи, посочва Ройтерс. Хиляди са убити, милиони украинци са разселени, а безброй градове са превърнати в руини.

Нито Путин, нито Зеленски споменаха 1000-километровата фронтова линия, където контраофанзивата на Киев имаше незначителен успех и където Москва продължава с най-новата си, но бавна офанзива по източния фланг, целяща да поеме контрола над повече украински територии.

И докато Зеленски говори за около 6000 сигнала за въздушна тревога в Украйна през изминалата година, Путин не спомена за никакви нападения - дори за атаката срещу Белгород през последните дни, при която според Русия са загинали най-малко 28 цивилни.

И двамата президенти говориха за силата на своите страни и народи, като Путин заяви, че бъдещите общи усилия ще направят Русия и нейния народ още по-силни, а Зеленски каза, че войната вече е показала силата и издръжливостта на украинците.