Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че синът на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков се е сражавал в Украйна в състава на тази военна групировка. Пригожин заяви това в разговор с Александър Симонов от РИА ФАН.

"От всичките ми познати един човек - Дмитрий Сергеевич Песков, който навремето беше смятан за пълен либерал - неговият син, който е живял част от живота си в Америка, мисля, ако не се лъжа, или в Англия... Дойде и каза: "Вземете го като обикновен артилерист". Между другото, той работеше съвсем добре. Като обикновен артилерист, затънал до колене в кал и ла..а, на "Ураган". Не са много хората, които знаят за него - каза Пригожин, без да даде други подробности.

Пригожин не уточни името на сина на Песков, който според него е служил в ЧВК. Описанието на Пригожин отговаря на по-големия син на прессекретаря на руския президент Николай Чоулз, който е живял във Великобритания в продължение на 10 години и се е върнал в Русия през 2011-2012 г.

Изданието "Медуза" е попитало Дмитрий Песков в Telegram дали наистина е помолил Евгений Пригожин да вземе сина му да служи в ЧВК "Вагнер" и той да служи по договор с тази ЧВК. Песков е прочел въпроса, но го е оставил без отговор.

През 2017 г. екипът на руския политик Алексей Навални публикува разследване за Николай Чоулз, най-големия син на Песков, който носи фамилията на доведения си баща. В Обединеното кралство, където Чоулз е живял около десет години, той е бил съден за две нападения и грабеж и е прекарал повече от година в затвора, твърди разследването. Самият Чоулз заяви, че разследването е било "кошмар", "ужас" и "провокация".

През март 2022 г. Николай Чоулз попадна под санкциите на САЩ, наложени след пълномащабната руска инвазия в Украйна.

През септември 2022 г. Дмитрий Низовцев, съратник на Алексей Навални, представяйки се като военен комисар, се обади на сина на Песков и го пита дали е готов да се бие в Украйна. Николай Чоулз се отказа да дойде във военното окръжие, като заяви, че ако "трябва да се защитава родината, не се притеснявайте, аз ще бъда с вас". След това Дмитрий Песков действително потвърди, че сътрудниците на Навални са разговаряли със сина му, но заяви, че от записа е изрязана "смисловата част".