Актьорът Володимир Зеленски е получил най-много гласове на първия тур на президентските избори в Украйна вчера, но ще се изправи на балотаж срещу президента Петро Порошенко. Това показват данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 60,28 процента от протоколите, съобщи ТАСС. Зеленски получава 30,36 процента от гласовете, Порошенко - 16,40 на сто, а бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, лидер на партията "Баткившчина" - 13,08 процента.

Според успоредно преброяване на "Баткившчина" Тимошенко се класира на второ място на първия тур с 16,1 на сто срещу 15,2 на сто от гласовете за Порошенко, докато Зеленски получава 28,1 процента, заяви говорител на щаба на бившата министър-председателка. Той обвини ЦИК, че нагласява резултите в полза на президента.

Самият Порошенко нарече по-рано второто си място "суров урок". "Не съм еуфоричен", каза той, цитиран от Франс прес.

Говорейки пред журналисти в Киев, Порошенко благодари на избирателите, които са го подкрепили и са гласували за "ориентацията към НАТО, Европейския съюз и към окончателна независимост от Русия".

Според украинския анализатор Анатолий Октисюк от центъра "Демократичен дом" в Киев актьорът Зеленски "ще спечели" президентските избори, тъй като сегашният държавен глава е стигнал "тавана" на възможната подкрепа за него. "Това е реакция срещу корупционните скандали, протест срещу старите елити", обяснява експертът, цитиран от Франс прес.

Привържениците на Зеленски виждат в него ново лице на фона на застиналия политически пейзаж, но някои го обвиняват, че е марионетка на олигарха Игор Коломойски - враг на Порошенко. Актьорът отрича.

Зеленски отхвърли предположенията, че за да си осигури победа на втория тур, може да обедини силите си с Тимошенко, предаде Асошиейтед прес.