Държавният глава Румен Радев ще участва в церемонията по повод погребението на кралица Елизабет II, съобщиха от прессекретариата на президента.

Церемонията ще се състои на 19 септември в Уестминстърското абатство в Лондон.

През 2018 г. президентът Румен Радев беше на аудиенция при Нейно Величество Елизабет Втора. Тогава срещата продължи около 40 минути и беше повече от предвиденото по протокол. Радев е третият български държавен глава, който е разговарял приживе с британската кралица. Аудиенция имаха също президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.

Симеон Сакскобургготски също ще присъства на траурната церемония за погребението на британската кралица Елизабет II, съобщи пред Dir.bg от секретариата на последния български цар и министър-председател от 2001 до 2005 г.

На погребението на кралица Елизабет II на 19 септември ще пристигнат около 500 високопоставени лица от цял ​​свят, сред които и . Британското външно министерство, очаквайки, че Уестминстърското абатство ще бъде много пренаселено, препоръча официалните делегации да бъдат намалени - на погребалната церемония се очаква да присъстват само държавният глава и съпругата му. Много световни лидери - от президента на САЩ Джо Байдън до ръководителите на страните, участващи в Общността на нациите (Канада, Австралия, Нова Зеландия и други), потвърдиха участието си в траурните събития. Покани не са изпратени само до три държави - Русия, Беларус и Мианмар. Иран ще бъде представен на ниво посланици.

Британската кралица Елизабет II почина на 8 септември на 96-годишна възраст, а за крал на Великобритания беше провъзгласен Чарлз III.

Вчера започна четиридневното бдение около тленните останки на покойния монарх в Уестминстър Хол в Лондон. Войници от церемониални подразделения на британската армия ще се редуват да пазят ковчега на шестчасови смени. Ковчегът на кралицата беше поставен на издигната платформа в Уестминстър Хол след тържествена процесия от Бъкингамския дворец.

Елизабет II ще бъде погребана в мемориалния параклис на баща си, крал Джордж VI, на територията на замъка Уиндзор. Денят на погребението на британската кралица ще бъде неработен ден.