Президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ан Нахаян определи вчера най-големия си син шейх Халед бин Мохамед бин Зайед за принц престолоналедник на Абу Даби - най-богатото от седемте емирства във федерацията, предаде Франс прес, като се позова на държавните медии в ОАЕ.

Монархът на Абу Даби традиционно е президент на федерацията от основаването ѝ през 1971 г. Съответно новият принц наследник на престола шейх Халед бин Мохамед бин Зайед се очаква в бъдеще да стане следващият ръководител на ОАЕ.

Сегашният държавен глава Мохамед бин Зайед бе посочен за престолонаследник след смъртта на баща си, през ноември 2004 г., когато неговият полубрат шейх Халифа стана едновременно президент на Емирствата и емир на Абу Даби.

Получил инсулт през 2014 г., шейх Халифа запази официалните си титли, но Мохамед бин Зайед фактически управляваше и емирството, и федерацията години наред. В крайна сметка той стана официално президент на ОАЕ и ръководител на Абу Даби след смъртта на шейх Халифа през май 2022 г.

Богата петролна държава с около 10-милионно население, ОАЕ през последните години бяха във възход в дипломатически и военен план, което ги постави в центъра на геополитиката в Близкия изток.

Съюзник на Саудитска Арабия и на САЩ, ОАЕ, управлявани от Мохамед бин Зайед, станаха през 2020 г. и първата страна от Залива, която нормализира отношенията си с Израел. Широко се смята, че именно Мохамед бин Зайед е изпратил през 2015 г. войски на Емирствата в Йемен в рамките на коалиция начело с Рияд, насочена срещу бунтовниците хуси.

Смятан за особено враждебно настроен спрямо народните вълнения по време на "Арабската пролет" от 2011 г., Мохамед бин Зайед може да разчита на богатствата на Абу Даби, където са съсредоточени 90 на сто от петролните запаси на ОАЕ, за да затвърди влиянието си в региона и да демонстрира подкрепа за някои режими като този на Абдел Фатах ас Сиси в Египет.