"Съгласно конституцията на Унгария, която подписах, президентът изразява единството на нацията. Това постановление означава, че в тази ситуация, когато мой личен въпрос по-скоро разделя, отколкото обединява обичната ми страна, мой дълг е да прекратя службата си и да се откажа от президентския си мандат", заяви Шмит пред парламента, предаде Ройтерс, на която се позова БГНЕС.

Миналата седмица докторантският съвет на университета Земелвайс отне докторското звание на държавния глава, след като бе установено, че дисертацията му от 1992 г. е преписана, главно от труд на българския спортен изследовател и дипломат Николай Георгиев. Неговият текст, озаглавен "Анализ на олимпийската програма", е бил публикуван на френски през 1987 г.
Същевременно отговорността бе снета от Шмит с мотива, че има "пропуски", но несъществуващият вече Университет за физическо възпитание изобщо не е трябвало да приема подобна дисертация.

Опозицията обаче веднага поиска оставката
на Шмит с довода, че всяка една лъжа от страна на президента прави невъзможно да заема високия държавен пост. Днес опозиционните партии приветстваха решението му.

Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира. От общо 215 страници в дисертацията му, 180 са взети от българина.
Още при избухването на скандала унгарският президент отхвърли обвиненията. Заяви, че познавал лично Георгиев, който вече е покойник, и двамата са си сътрудничели по време на своите изследвания.

69-годишният Шмит е печелил два пъти златен олимпийски медал. Той е получил докторската си степен от Университета за физическо възпитание в Будапеща през 1992 г.
Пал Шмит стана президент на Унгария през 2010 г., когато управляващата дясна партия ФИДЕС получи мнозинство и го избра за петгодишен мандат. Президентският пост е основно с церемониални функции в Унгария, въпреки че държавният глава може да връща закони за преразглеждане в парламента или да ги изпраща във Върховния съд на страната.
Кой ще е новият президент на практика ще реши партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан, тъй като в Унгария държавният глава се избира от парламента с мнозинство от две трети, с каквото управляващите разполагат.

Миналата година подобен скандал в Германия за плагиатство с дисертация принуди министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг да подаде оставка, припомня АФП.