Хавел почина вчера на 75-годишна възраст след тежко боледуване.

Чешкото правителство се събира днес, за да обяви официално дните за траур в страната. Вероятно погребението и траурните церемонии ще бъдат в петък, 23 декември, съобщи БНР.

Световни лидери определиха Хавел като "велик човек, без когото нямаше да е възможна свободата и демокрацията в Източна Европа". Мадлин Олбрайт, държавен секретар на САЩ по времето на президента Бил Клинтън, нарече Хавел един от героите на 20-ти век. "Той е една от най-важните фигури на 20-ти век от гледна точка на разбиранията му за човечеството, човешките права, демокрацията, принципите, морала", добави Олбрайт.

Американският президент Барак Обама също изказа почитта си към бившия президент на Чехия, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Обама го описа като лидер с морален кураж, който „разтърси основите на една империя” с неговото мирно съпротивление на комунистическото управление.

Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд заяви, че Европа скърби за един от титаните си.
Европейската организация за защита на човешките права подчерта ролята на Хавел във формирането на облика на континента, съобщи bTV.

По думите на бившия президент на Полша Лех Валенса Хавел е бил "теоретик и лидер, който се бореше с перо и със слово".

Вацлав Хавел приживе бе обявен за героя от безкръвната „Кадифена революция” от 1989 г., която обяви началото на рухването на комунизма в бившата Чехословакия.
Ежедневниците в Чехия засипват с почести Вацлав Хавел, наричайки го революционна икона и баща на истината, променил курса на историята. Хавел „спечели най-големите си политически битки”, пише в коментара си популярният ежедневник ”Днес”, посвещавайки му 22 страници.

„Той беше единственият чешки президент, говорил пред Конгреса на САЩ, където получи бурни овации. Той беше уникален политик, защото по същество никога не е бил политик. Никога няма да има друг като Хавел”, пише вестник “Лидове новинй”.
Таблоидът “Блеск” пък излиза със специално издание в по-голям формат, под заглавието „Мъжът, който промени нацията - Благодарим ти”.

“Хосподарске новинй” на свой ред отпечатва мотото на Вацлав Хавел – „Истината и любовта трябва да побеждават лъжите и омразата”.