Почти шест седмици след преврата в Габон новият военен лидер на централноафриканската страна Брис Олигуи Нгуема назначи ново Национално събрание и Сенат, предаде ДПА.

Имената на 98-те членове на долната камара на законодателния орган и 70-те сенатори, които ще изпълняват функциите на преходно правителство, бяха прочетени по държавната телевизия късно снощи.

Новосформираното Национално събрание е съставено от членове на опозицията и на управляващата партия на президента Али Бонго, който беше свален от власт на 30 август. Сенаторите са представители на гражданското общество, като синдикати и обществени организации.

Миналия месец Нгуема назначи Раймон Ндонг Сима, критик на Бонго, за министър-председател. Нгуема, който преди това оглавяваше президентската охрана на Бонго, твърди, че иска да въведе повече демокрация в Габон след преврата. Въпреки това той не е посочил график за произвеждане на нови избори.

Семейство Бонго, което управлява страната повече от 50 години, отдавна е обвинявано в корупция. Въпреки петролното богатство на страната, нейните 2,3 милиона жители живеят предимно в бедност.

Малко преди преврата Бонго беше избран за трети мандат според официалните резултати. Съществуват обаче сериозни съмнения дали изборите са били свободни и честни, посочва ДПА. Много граждани на Габон приветстваха преврата като освобождение от клептокрацията.