Турската полиция обследва гора край Истанбул и околностите на град на брега на Мраморно море, за да открие тленни останки на саудитския дисидент журналист, изчезнал преди две седмици след влизането си в саудитско консулство. Това съобщиха снощи два турски официални източника, цитирани от Ройтерс.

При обиска в консулството и резиденцията на консула в Истанбул следователите са открили "много проби" и сега се опитват да ги анализират за следи от ДНК-то на журналиста Джамал Кашоги, каза единият високопоставен източник.

По думите му обхватът на издирванията е бил разширен, след като са били установени маршрутите и спирките на автомобилите, напускали консулството на 2 октомври - деня, в която Кашоги е бил видян за последно. Възможно е убийците да са изхвърлили трупа в Белградската гора (Belgrad Ormani) край Истанбул или в безлюден район в околностите на град Ялова, на 90 км южно от Истанбул, твърдят източниците на Ройтерс.

Кашоги е в неизвестност, след влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул преди повече от две седмици. Турските власти заявяват, че той е бил убит, а саудитските отричат.

Изчезването на журналиста предизвика дипломатическа криза.

Попмейо: Дадохме още няколки дни на Саудитска Арабия

САЩ искат да дадат още няколко дни на Саудитска Арабия да представи обяснения за изчезването на журналиста Джамал Кашоги, заяви снощи държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

Той е казал на саудитските ръководители, че САЩ приемат много сериозно случая и ще очакват резултатите на разследването на кралството и Турция преди да решат как да отговорят, съобщи Асошиейтед прес.

Саудитските власти се ангажираха да извършат пълно и подробно разследване, увери на пресконференция Помпейо, след като информира на четири очи президента Тръмп в Овалния кабинет за разговорите си с лидерите на Саудитска Арабия и Турция.

"Казах на президента Тръмп тази сутрин, че трябва да им дадем още няколко дни", заяви Помпейо и добави: "Докато ние самите не получим пълната картина на фактите", очертаваща изчезването на Хашоги. Това в крайна сметка ще ни позволи "да вземем решения по начин, по който САЩ трябва да отговорят на подобно събитие", допълни той.

Пред журналистите Помпейо каза, че той е подчертал "дългогодишните стратегически отношения" между САЩ и Саудитска Арабия.