Комисията по заразни болести в Република Северна Македония препоръча отново въвеждане на задължително носене на маски в здравните заведения.

Препоръката идва, след появата на подварианта на коронавируса "Ерис" в региона и нарастващия брой случаи на заболели в Сърбия, съобщават медиите в страната, цитирани от БТА.

По информация от Института по обществено здраве със заболяването в страната са 112 пациенти, а по думите на говорителя на комисията д-р Злате Мехмедович в Инфекциозната клиника в Скопие се лекуват има седем пациенти, предимно възрастни хора със съпътстващи заболявания.

В България пък вчера пристигнаха 80 640 дози от нова ваксина срещу COVID-19, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Тя действа срещу подварианта XBB 1.5 на "Омикрон". Прилагането на новите ваксини започва от 27 септември. Те са предназначени за лица от 12 г. нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната.

В началото на следващата седмица е планирана и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на "Бул Био - НЦЗПБ" ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви, че отпуска 600 милиона долара за производството на тестове за COVID и че ще отвори отново сайта, в който те могат да се поръчват, предаде Асошиейтед прес.

Чрез този сайт домакинствата могат да получа до 4 безплатни теста на едно семейство.

Целта на мярката е да се избегне евентуален недостиг по време на период на нарастване на случаите на зараза с коронавируса, което обикновено се отчита в по-студените месеци през годината, добавя БТА.

Поръчките могат да се правят на сайта COVIDTests.gov от 25 септември и безплатните тестове ще бъдат доставени чрез американските пощенски служби. Те ще се произвеждат от 12 компании, в които работят стотици служители в седем щата.

Те ще трябва да произведат 200 милиона теста. С тях ще бъдат попълнени и правителствените запази.

Тестовете са предназначени да откриват циркулиращите сега варианти на COVID и да се използват до края на годината.