Хиляди чужденци и туристи напуснаха Великобритания в последните часове преди забраната за пътуване, продиктувана от засечения нов щам на коронавирус, да влезе в сила. Летищата в Лондон се изпълниха с хора, които бяха презаверили билетите си за неделя или се опитваха да го направят на място, но в един момент останаха блокирани, предава Нова тв.

Подобна беше картината и на гарите, след като стана ясно, че Франция и Белгия спират и влаковете от Острова. Хиляди се опитаха да напуснат Лондон и в посока други градове във Великобритания.

Още снимки вижте тук >>>

Заради мутацията на коронавируса столицата беше вкарана в нова и най-висока категория на карантина.

Правителството на премиера Борис Джонсън описа като безотговорни и опасни опитите на гражданите да напуснат зоните в последните часове преди новите мерки да влязат в сила.

Междувременно стана ясно, че тировете, които пренасят храна от континента до островната част, ще останат блокирани. Поради тази причина се очаква магазините да се препълнят с хора, които искат да се запасят с храна. Прогнозите са, че Великобритания ще остане в изолация до Великден.

Все още не се знае дали новият щам се влияе от ваксината. Вече са открити над 17 мутации. До момента във Великобритания са ваксинирани 350 000 души.

На гара Сейнт Панкрас в Лондон се събраха хиляди

Снимка: БТА/AP