Премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка днес, след като бе повикан да говори пред Специалния съд за военните престъпления в Косово в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления, съобщават агенция Косовапрес и изданията Лайми и Коха.нет, цитирани от сръбския вестник "Блиц" и БТА.

Харадинай обяви, че подава оставка в края на днешното заседание на косовското правителство и посочи като причина това, че е повикан да говори пред Специалния съд в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления.

Получих обаждане от Специалния съд като заподозрян и ми предложиха да отида като министър-председател или като обикновен гражданин на Косово. Аз избрах второто", каза Харадинай, цитиран от АФП и БНР.

Подкрепеният от Европейския съюз съд в Хага е създаден през 2015 г., за да съди военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от АОК, по-конкретно срещу сърби, роми и политически опоненти на косовските албанци по време и след войната през 1998-99.

Харадинай прочете писмото, с което подава оставка, но заяви, че 100-процентните мита, които неговото правителство въведе върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, остават в сила до ново решение.

"След оставката връщам мандата на народа и вие сте първите, на които съобщавам", каза бившият командир на Армията за освобождение на Косово на пресконференция в Прищина в петък, 19 юли, цитиран от белградската медия B92 и "Фокус". Според него, сега е ред на президента Хашим Тачи да започне консултации за провеждане на парламентарни избори.

Харадинай разкри, че на следващия вот ще се кандидатира отново и ще се опита да спечели доверието на хората.

Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай напуска съдебната зала във френския град Колмар, ескортиран от маскирани полицаи, 12 януари, 2017 г.

Снимка: AP/БТА

Преди няколко дни Рамуш Харадинай заяви, че се страхува заради това, че Сърбия купува ново оръжие ( от Русия, Франция) и че се бои от нова война. Премиерът на Косово каза още, че подходът на една част от международната общност към диалога с Белград налага необходимостта и Косово да се въоръжава.

Президентът на Косово Хашим Тачи изрази съжаление за оставката на премиера Рамуш Харадинай, предаде Танюг.

"Уважавам решението му и като президент на Косово ви уверявам, че ще действам въз основа на конституционните си и законови компетенции и гражданите ще бъдат своевременно информирани за решенията", написа Тачи в профила си във Фейсбук.

Той заяви, че вярва в "чистотата на бойците на Армията за освобождение на Косово (АОК) и в техните високи морални ценности".