Украйна е поразила днес цели в Русия при атака с дронове, насочена срещу петролен терминал в Санкт Петербург, заяви пред Ройтерс източник от украинските въоръжени сили. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди по независим начин тази информация.

Назначен от Русия представител в окупираната Югоизточна Украйна каза по-рано днес, че през нощта Украйна се е опитала да порази с дронове руски петролен терминал на Балтийско море. "Потвърдено е, че са нанесени удари. Това е нов етап от работата в този регион", е казал на Ройтерс украинският източник.

"Силите за противовъздушна отбрана са прехванали два дрона над Московска и Ленинградска област", съобщиха от руското министерство на отбраната.

"Около 01:30 московско време беше пресечен опит на киевския режим да извърши терористична атака с безпилотни летателни апарати от авиационен тип срещу обекти на територията на Руската федерация. Дежурните системи за ПВО унищожиха един безпилотен летателен апарат на територията на Московска област и един засечен над територията на Ленинградска област", ​​се казва в съобщение в канала на ведомството в Telegram.

По-рано кметът на Москва Сергей Собянин съобщи за отблъскване на атака на безпилотен апарат, летящ към столицата. По предварителни данни на мястото, където са паднали отломките, няма щети и пострадали, уточни кметът.

На мястото на обезвреждането на украинския дрон в Ленинградска област се водят следствени действия, съобщи губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов. "Ние сме в постоянен контакт с всички правоприлагащи органи. В момента се провеждат следствени действия", написа той в канала Telegram.

Беглов уточни още, че в резултат на инцидента няма пострадали, допълва Петербургски дневник.

Московското летище "Внуково" за кратко преустанови работата си днес, съобщиха авиационните власти, цитирани от ТАСС. Съобщава се, че летището вече е възобновило работата си, допълва БТА.

Летищата в Русия понякога спират за кратко работата си като предпазна мярка при заплаха от украински атаки с дронове, отбелязва Ройтерс.

Русия тази нощ атакува Украйна с 33 дрона и две ракети, като украинските сили за противовъздушна отбрана унищожиха 22 от безпилотните летателни апарати, заяви украинската армия, цитирана от Ройтерс.

Повечето от ударите са били срещу цели в Южна и Източна Украйна, се посочва в изявлението на военните.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията чрез независим източник. Към момента няма съобщения и от руска страна.

Украинската армия каза, че руски дронове са ударили жилищни квартали в южния град Херсон. При нападението е ранена една жена, има и щети по сгради.

Безпилотни летателни апарати са поразили и селскостопански обекти в община Берислав в Херсонска област.

Отломки от дронове са нанесли щети по селскостопански склад в Николаевска област.